Ελληνική Αγροτική Ανάπτυξη

Ελληνική Αγροτική Ανάπτυξη

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Η αγρο-οικολογία ως διατροφική λύση

Οι αγροοικολογικές μέθοδοι γεωργίας και όχι η εξάρτηση από ακριβούς και μη διατηρήσιμους σπόρους, παρέχουν μια βιώσιμη λύση για τις διατροφικές ανάγκες της Αφρικής, σύμφωνα με το έγκυρο ινστιτούτο Worldwatch. Η πρόσφατη αναφορά του ινστιτούτου παρουσιάζει το πως η προσέγγιση της Πράσινης επανάστασης με τα ακριβά λιπάσματα και σπόρους έχει αποτύχει και πρέπει να αντικατασταθεί με προγράμματα που να προλαμβάνει την απώλεια τροφίμων που πετιούνται στα σκουπίδια, να προωθούν την δημιουργία δομών για την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος, και την ενίσχυση της αστικής γεωργίας

Οι βιοτεχνολογικές εταιρείες μονοπωλούν όλο και περισσότερο την αγορά σπόρων και προωθούν την απαγόρευση διατήρησης τους από τους αγρότες, αναγκάζοντάς τους να αγοράζουν νέους σε κάθε καλλιεργητική περίοδο. Οι συντάκτες της αναφοράς, δηλώνουν πως αυτή η “ποινικοποίηση της διατήρησης των σπόρων”, είναι "δύσκολο να τη δεχτεί κάποιος" και πως στερεί τη ίδια τη βάση της επιβίωσης από τους αγρότες.

Η έκθεση αναφέρει ότι η έμφαση που δόθηκε για την προώθηση της γεωργίας στην Αφρική μέσω των σπόρων υψηλής παραγωγικότητας [οι οποίοι απαιτούν και υψηλότερες εισροές] και των λιπασμάτων φαινόταν “ελκυστική”, αλλά τελικά δεν λειτούργησε . “Οι σπόροι και τα λιπάσματα είναι συχνά πολύ ακριβά για τη συντριπτική πλειοψηφία των φτωχών αγροτών, ή απλώς δεν είναι διαθέσιμα. Και τα οφέλη από πολλά τέτοια προγράμματα πάει μόνο σε ένα μικρό αριθμό μεγάλων ακτημόνων οι οποίοι μπορούν να παράγουν άφθονη τροφή, αλλά κάνουν ελάχιστα για να προωθήσουν την ανάπτυξη της υπαίθρου”.

Αναφέρει επίσης ότι υπάρχουν όλο και περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία ότι τα αγρο-οικολογικά συστήματα καλλιέργειας μπορούν να καλύψουν τη ραγδαία αυξανόμενη ζήτηση για τρόφιμα και να ανταγωνιστούν την μονοκαλλιέργεια σπόρων υψηλής παραγωγικότητας που απαιτούν υψηλές εισροές αγροχημικών. Συχνά αναφέρεται ως αναγεννητική γεωργία, οι αγρο-οικολογικές μεθόδοι καλλιέργειας, οι οποίες περιλαμβάνουν τη βιολογική γεωργία, και στηρίζεται σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης εδάφους-φυτών και ζώων και τη χαμηλή χρήση ακριβών εξωτερικών εισροών όπως τα φυτοφάρμακα.



“Η συζήτηση για το αν οι αγρο-οικολογικές πρακτικές παραγωγής σε οικοαγροτικά περιβάλλοντα θα είναι σε θέση να καλύψουν το σύνολο της παγκόσμιας ζήτησης τροφίμων είναι άστοχη. Τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν τώρα ότι αυτές οι προσεγγίσεις μπορούν να θρέψουν μια μεγάλη μερίδα του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ την ίδια στιγμή θέτουν μια σειρά επίκαιρων και σημαντικών προβλημάτων σχετικά με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, της διασφάλισης της ζωής, και της φτώχειας », αναφέρει η έκθεση.

Τρόφιμα που πετιούνται στα σκουπίδια και αστική γεωργία

Παράλληλα με την προώθηση Αγρο-οικολογίας, η έκθεση αναφέρει πως με την πρόληψη της απώλειας τροφίμων ως απορρίμματα, η βελτίωση των υποδομών αποθήκευσης για τους αγρότες και η ενθάρρυνση της αστικής καλλιέργειας είναι οι καλύτερες διαθέσιμες μέθοδοι για την καταπολέμηση της πείνας και της φτώχειας. Οι συντάκτες λένε ότι η ποσότητα των τροφίμων που πετιούνται (25-50% της παραγωγής) είναι συγκλονιστική αν λάβουμε υπόψη το πόσο έχουμε εστιάσει στην αύξηση της παραγωγής των τροφίμων.

Με περισσότερο από το 60% του πληθυσμού της Αφρικής να αναμένεται να διαβιώνει σε αστικές περιοχές μέχρι το 2050, οι συντάκτες τονίζουν τη σημασία της αστικής γεωργίας. Παραθέτουν το παράδειγμα των κάθετων κήπων της Κιμπέρα, στο Ναϊρόμπι, τη μεγαλύτερη παραγκούπολη στην Κένυα, όπου περισσότερα από 1.000 γυναίκες-αγρότες καλλιεργούν τρόφιμα σε σακιά στηρίζοντας τη διατροφή των οικογενειών και των κοινοτήτων τους.



Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της διατήρησης της τοπικής γνώσης, για παράδειγμα, κτηνοτρόφοι στη Νότια Αφρική και τη Κένυα διατηρούν αυτόχθονες φυλές ζώων που είναι προσαρμοσμένες στη ζέστη και την ξηρασία - χαρακτηριστικά που θα είναι ζωτικής σημασίας για τα ακραία κλιματικά φαινόμενα που αναμένονται να επιδεινωθούν στην Αφρικάνικη ήπειρο. Η Αφρική διαθέτει τη μεγαλύτερη περιοχή στον κόσμο μόνιμων βοσκοτόπων και το υψηλότερο ποσοστό κτηνοτρόφων, με περίπου 15-25 εκ. ατόμων να εξαρτώνται από τα ζώα, όπως αναφέρεται.

Διάφορες οργανώσει ήδη χαιρετίζουν της έκθεση του Ινστιτούτου ενώ όπως αναφέρει ο Δρ. Τομ MacMillan, διευθυντής του Συμβουλίου Δεοντολογίας Τροφίμων είναι μια “ανάσα καθαρού αέρα” στο πρόσωπο των ζοφερών διακηρύξεων που ζητούν την εκβιομηχάνιση της γεωργίας για να τραφεί ο κόσμος το 2050. “Είναι καθοριστικής σημασίας επίσης το να περιγραφούν οι αμέτρητοι πρωτότυποι τρόποι με τους οποίους οι φτωχοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν την πείνα και προστατεύουν τον πλανήτη, ενώ θα μπορούσαν να επιτύχουν πολύ περισσότερα αν είχαν ευρύτερη υποστήριξη”.


Η έκθεση του WorldWatch εδώ

Πηγή: The Ecologist

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου