Φίλτρα από φλούδες μπανάνας μπορούν και συγκρατούν περισσότερα μέταλλα από το νερό απ' ότι τα υλικά που χρησιμοποιούνται συνήθως για τον καθαρισμό του νερού. Ο καθαρισμός με φλούδες από μπανάνα επίσης είναι ασφαλέστερος και φυσικά φθηνότερος από τις κλασσικές μεθόδους. Οι αναφορές έγιναν από Βραζιλιάνους επιστήμονες του Ινστιτούτου της Botocatu, όπως αναφέρεται στις ειδήσεις του National Geographic.
Το νερό συχνά μολύνεται από βαρέα μέταλλα όπως ο μόλυβδος και ο χαλκός προερχόμενα κυρίως από βιομηχανική ρύπανση. Για να καθαριστεί το νερό συνήθως χρησιμοποιούνται ακριβές μέθοδοι με φίλτρα που περιέχουν οξείδια αργιλίου και κυτταρίνη. Ομως αυτά τα αντιδραστήρια είναι ακριβά και πολλές φορές αφήνουν άλλες τοξικές ουσίες να περάσουν στο νερό.
Σύμπλοκα στο φλοιό της μπανάνας περιέχουν άζωτο, θείο και οργανικές ενώσεις όπως καρβοξικά οξέα. Αυτά τα οξέα έχουν αρνητικά φορτισμένα ηλεκτρόνια οπότε μπορούν να δημιουργήσουν ενώσεις με τα θετικά φορτισμένα ιόντα που υπάρχουν στο νερό. Ετσι τα βαρέα μέταλλα μπορούν να απομακρυνθούν. Οι φλούδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι 11 φορές χωρίς να χάσουν τις ιδιότητες τους, πράγμα που τις καθιστά ακόμα πιό οικονομικές και η πιθανή τους χρήση για καθαρισμό νερού μπορεί να δώσει άλλη μιά διέξοδο στους καλλιεργητές από τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Πηγή : Το Κύτταρο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου