Ελληνική Αγροτική Ανάπτυξη

Ελληνική Αγροτική Ανάπτυξη

Σάββατο, 21 Μαΐου 2011

Κατάθλιψη : Ενας ύπουλος εχθρός

Σύμφωνα με διεθνή στοιχεία στην Ελλάδα το 25% των ανδρών( περίπου 850.000 Ελληνες ) και το 33% των γυναικών( περίπου 1,1 εκατ. Ελληνίδες) πάσχουν από ήπια έως σοβαρή κατάθλιψη.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες ( στις πολυεθνικές ανήκουν τα 9 απο τα 10 best sellers αντικαταθλιπτικά της ελληνικής αγοράς) στους επτά πρώτους μήνες του 2010 ( περίοδος ένταξης της Ελλάδας στο Μνημόνιο) εισέπραξαν περί τα 81 εκατ. ευρώ.
Τα χαρακτηριστικά ενός καταθλιπτικού ατόμου είναι :
1. Κατωτερότητας : Αίσθημα χαμηλής αυτοεκτίμησης
2. Λύπης : Αίσθημα μελαγχολίας που μπορεί να εκφραστεί με κλάματα, απομόνωση, διαταραχή στον ύπνο κλπ.
3. Ενοχής : Αίσθημα πως φταίει για όλα όσα συμβαίνουν και πως πρέπει να τιμωρηθεί
4. Εκνευρισμού : Κάποιες φορές παρατηρείται επιθετικότητα, θυμός κλπ

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι :
1. Αλλαγές στην σκέψη : Δυσκολία στην ικανότητα προσοχής και συγκέντρωσης. Αρνητικές σκέψεις , αυτο-μειωτικές δηλώσεις και μηρυκασμός του παρελθόντος
2. Αλλαγές στα συναισθήματα : Ελλειψη ικανοποίησης με ότι προηγουμένως του άρεσε. Εντονος εκνευρισμός και ξεσπάσματα. Ελλειψη κινήτρων και απάθεια. Κοινός συναισθηματικός παρονομαστής είναι η αίσθηση της ανημποριάς και της απελπισίας.
3. Αλλαγές στη συμπεριφορά : Απάθεια, αποφυγή συναναστροφής με τους ανθρώπους, αλλαγές στην όρεξη και μείωση σεξουαλικής επιθυμίας.
4. Αλλαγές στους φυσιολογικούς ρυθμούς : Αλλαγές στον ύπνο , στην όρεξη, συνεχής κούραση και ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα. Εξαρση ασθενειών με ψυχοσωματική βάση ( π.χ. γαστρεντερικά)

Η αντιμετώπιση της κατάθλιψης χωρίς φάρμακα μπορεί να γίνει κυρίως :
1. Με θετική σκέψη : Θέτοντας ρεαλιστικούς και χειροπιαστούς στόχους που να μπορούν να επιτευχθούν μέσα σε ένα λογικό χρονικό περιθώριο. Εχοντας κοντά μας ανθρώπους με θετική στάση ζωής. Ενισχύοντας την ανεξαρτησία μας έτσι ώστε να αποκτήσουμε τον έλεγχο της ζωής μας. Δεκτικότητα σε νέες ιδέες
2. Με οραματισμό : Αποκλείοντας τις αρνητικές σκέψεις που μας βασανίζουν σχηματίζουμε στο μυαλό την εικόνα του εαυτού μας όπως πραγματικά θα θέλαμε να είναι ώστε να αισθανόμαστε ικανοποιημένοι.Να θυμόμαστε πάντα ότι ο εγκέφαλός μας είναι κατασκευασμένος με τέτοιο τρόπο, ώστε η νοερή απεικόνιση να λειτουργεί, άσχετα με το τι πιστεύει κανείς.

Βέβαια υπάρχουν και άλλες μέθοδοι όπως η ρεφλεξολογία, η αρωματοθεραπεία και η βοτανοθεραπεία.
Αναγνωρίζοντας όμως ότι τα πάντα είναι δημιουργήματα τών σκέψεών μας οι παραπάνω τρόποι αντιμετώπισης της κατάθλιψης χωρίς φάρμακα αποτελούν ίσως την καλλύτερη στρατηγική μας , ειδικά σε εποχές όπως η τωρινή κρίση που βιώνουμε καθημερινά όλοι μας
Πηγή : ΕΣΟΠΤΡΟΝ σειρά NEXUS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου