Ελληνική Αγροτική Ανάπτυξη

Ελληνική Αγροτική Ανάπτυξη

Τρίτη, 12 Απριλίου 2011

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις τιμές των φρουτολαχανικών

Οι εκάστοτε διακυμάνσεις στις τιμές των φρούτων και λαχανικών οφείλονται σε ποικίλους παράγοντες , οι οποίοι δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί ή τουλάχιστον κατανοητοί από το καταναλωτικό κοινό. Η γνώση, η εκπαίδευση και η εμπειρία είναι τρία βασικά στοιχεία τα οποία βοηθούν τους καταναλωτές να προχωρούν σε πιο προσεγμένες αγορές και να αξιολογούν καλλύτερα τις τιμές των φρέσκων φρουτολαχανικών που αγοράζουν.
Αναλυτικότερα οι καταναλωτές έχουν συνηθίσει να έχουν στη διάθεσή τους μια ποικιλία από φρέσκα φρουτολαχανικά κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Ωστόσο, ένας αριθμός από διάφορους παράγοντες , οι οποίοι επηρεάζουν άλλες φορές την προσφορά και άλλες τη ζήτηση " επεμβαίνουν" με τον τρόπο τους στις τιμές λιανικής πώλησης των προιόντων. Οι εκάστοτε καταναλωτικές έρευνες αποδεικνύουν ότι χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρία , οι καταναλωτές αναρωτιούνται για τις αλλαγές στις τιμές των προιόντων , χωρίς να καταφέρουν στο τέλος να βγάλουν κάποιο συμπέρασμα για το πώς αυτές άλλαξαν.
Η αλλαγή των τιμών δεν σχετίζεται μόνο με τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης, αλλά και με άλλους παράγοντες όπως είναι ο καιρός, η εποχικότητα, ο τόπος αγοράς, το κόστος ενέργειας, η ποιότητα, η προέλευση, η συσκευασία, το εμπορικό σήμα κλπ.
Ξεκινώντας από το στάδιο παραγωγής, απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα όπως ο παγετός, ο καύσωνας , η βροχή και η ξηρασία επηρεάζουν την παραγωγή των φρέσκων φρουτολαχανικών από πλευράς όγκου, ποιότητας και διαθεσιμότητας και κατ' επέκταση τις τιμές τους στην αγορά. Σκαμπανεβάσματα στην παραγωγή μπορεί να προκαλέσουν επίσης και οι ασθένειες που εκδηλώνονται κατά καιρούς στις καλλιέργειες.
Οι τιμές των φρουτολαχανικών επηρεάζονται και από τον παράγοντα χρόνο, καθώς προιόντα στην αρχή ή στο τέλος μιάς εποχής , μπορεί να είναι πιό ακριβά απ'ότι ήταν στη μέση της σαιζόν. Επίσης , στοιχεία της αγοράς, όπως οι διαφορές που υπάρχουν στην προμήθεια μεταξύ περιοχών ή χωρών, τα αποθέματα ή οι καθυστερήσεις στη διάθεση των προιόντων επηρεάζουν την τελική τιμή.
Οσον αφορά την διάθεση των προιόντων στην αγορά, οι διακυμάνσεις στις τιμές εξαρτώνται απο την ποικιλία, το μέγεθος, τη συσκευασία, την εμπορική ονομασία, την ζήτηση για συγκεκριμένα προιόντα ( βιολογικά, όσα ακολουθούν τους κανόνες του δίκαιου εμπορίου) τις προωθητικές ενέργειες κλπ. Ο τόπος στον οποίο πωλείται το προιόν ( Σ/Μ, μανάβικο, λαική) έχει την δική του επίδραση στην τιμή, καθώς και η γενικότερη οικονομική κατάσταση, η αγοραστική δύναμη, ο ανταγωνισμός μεταξύ των προιόντων και οι αλλαγές στην καταναλωτική ζήτηση.
Τέλος, στατιστικά οι διακυμάνσεις στις τιμές των φρέσκων φρουτολαχανικών , δεν είναι τόσο έντονες σε σύγκριση με εκείνες στα υπόλοιπα προιόντα της αγοράς.
Πηγή : Φρουτονέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου