Η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου μπορεί να εντοπίζει τους ασθενείς που θα αναπτύξουν Άλτσχαϊμερ πολλά χρόνια πριν εκδηλώσουν τα πρώτα συμπτώματα, σύμφωνα με μία νέα, μικρή μελέτη.
Επιστήμονες από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush, διαπίστωσαν πως ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου των ασθενών συρρικνώνονται έως και μία δεκαετία πριν γίνουν εμφανή τα πρώτα συμπτώματα της νόσου.
Η μελέτη αυτή ενισχύει την άποψη ότι τελικά το Άλτσχαϊμερ δεν αναπτύσσεται στην τρίτη ηλικία, αλλά ξεκινάει από τα 50 μας χρόνια ή και νωρίτερα ακόμα.
Όπως αναφέρει η επιθεώρηση «Neyrology», στη νέα μελέτη συμμετείχαν 65 εθελοντές, οι οποίοι κατά την έναρξή της είχαν φυσιολογική νοητική λειτουργία.
Οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου και μετρήθηκε το πάχος ορισμένων τμημάτων του εγκεφάλου τους.
Το 20% από εκείνους με μέσου πάχους τμήματα ανέπτυξαν χρόνια αργότερα νόσο του Άλτσχαϊμερ – το ίδιο και το 55% όσων είχαν τα πιο λεπτά εγκεφαλικά τμήματα.
Αντιθέτως, τη νόσο δεν εκδήλωσε κανένας από τους εθελοντές που είχαν το μεγαλύτερο πάχος στα τμήματα που μετρήθηκαν.
«Μετρήσαμε τις περιοχές που ξέρουμε από προγενέστερες μελέτες ότι αλλοιώνονται σε περίπτωση Άλτσχαϊμερ, δηλαδή τον μέσο κροταφικό λοβό, τον κροταφικό πόλο και κάποιες άλλες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μπραντ Ντίκερσον, νευροεπιστήμονας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.
«Τελικά διαπιστώσαμε πως όσοι αναπτύσσουν τελικά τη νόσο, παρουσιάζουν συρρίκνωση των τμημάτων αυτών πολλά χρόνια πριν εκδηλώσουν το οποιοδήποτε σύμπτωμα».
Υπολογίζεται ότι σχεδόν 200.000 άνθρωποι στη χώρα μας πάσχουν από νόσο του Άλτσχαϊμερ, η οποία είναι η συχνότερη μορφή άνοιας, ενώ παγκοσμίως υπολογίζεται ότι προσβάλλει έναν στους 14 ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών.
Τα ευρήματα της νέας μελέτης υποδηλώνουν ότι εφ’ όσον η ασθένεια αρχίζει πολύ πριν από αυτή την ηλικία, πιθανώς θα πρέπει να αρχίσει η λήψη της απαιτούμενης φαρμακευτικής αγωγής από την μέση ηλικία, γεγονός που καθιστά ζωτική την έγκαιρη διάγνωση.
Προς το παρόν, όμως, δεν υπάρχει εξέταση πρώιμης διάγνωσης.
Πηγή :ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου