Ελληνική Αγροτική Ανάπτυξη

Ελληνική Αγροτική Ανάπτυξη

Σάββατο, 12 Μαρτίου 2011

Η στρατηγική του lifestyle στον χώρο της υγείας

Η δημοσιογράφος και συγγραφέας βιβλίων για ιατρικά θέματα Lynn Payer επινόησε τον όρο " καπηλεία ασθενειών", τον οποίο περιέγραψε ως την " καιροσκοπική εκμετάλλευση της αυξανόμενης ανησυχίας του σύγχρονου ανθρώπου σχετικά με την ευπάθεια και την εντατικοποίηση της πίστης του στην πρόοδο και την εντατικοποίηση της επιστήμης".
Η καπήλευση του ανθρώπινου φόβου απέναντι στην αρρώστια αποτέλεσε πάγια τακτική της βιομηχανίας φαρμάκων , σχεδόν απο την απαρχή της δημιουργίας της. Καθώς ομως με το πέρασμα των χρόνων διαπίστωνε ότι η εμπορική δραστηριοποίησή της στις ομάδες των ασθενών δεν ήταν αρκούντως κερδοφόρα, η βιομηχανία άρχισε να αναζητά νέα πεδία δράσης μεταξύ των υγιών ανθρώπων.
Προάγγελος αυτής της εξέλιξης μπορεί να θεωρηθεί μια δήλωση του πρών διευθυντή της φαρμακοβιομηχανίας Merck's , Henry Gadsden, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Fortune το 1976. Εκεί εξέφραζε τις ανησυχίες του για το μέλλον της αγοράς φαρμάκων , γιατί θεωρούσε περιορισμένο το πελατολόγιο των ασθενών. Οραματιζόταν μια εποχή που η αγορά φαρμάκων θα απευθυνόταν σε όλους.
Το όραμα του Gadsden δεν αργησε να πραγματοποιηθεί με την εμφάνιση και προώθηση , απο τις αρχές της δεκαετίας του 1980 μιας νέας κατηγορίας ασθενειών που ονομάσθησαν " ασθένειες του lifestyle", δηλαδή του σύγχρονου τρόπου ζωής. Ανάμεσά τους δεσπόζουν ονομασίες που αρχίζουν να ακούγονται όλο και πιό συχνά , όπως κατάθλιψη, αγχώδης διαταραχή, διπολική διαταραχή, στυτική και γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία ,σύνδρομο ελλειματικής προσοχής με υπερκινητικότητα, ορμονική ανεπάρκεια κλπ. Φυσικά κάθε μία απο αυτές τις παθολογικές καταστάσεις συνοδεύεται από την φαρμακευτική αγωγή της.
Το 2006 στο διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Νιούκαστλ της Αυστραλίας με θέμα την καπηλεία των ασθενειών, επισημάνθηκε ότι οι νέες ασθένειες συνήθως επινοούνται απο επιστήμονες ή ερευνητικά κέντρα , χρηματοδοτούμενα από τις φαρμακοβιομηχανίες και προωθούνται με επίσης χρηματοδοτούμενες εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού. Η σημαντικότερη ωστόσο επισήμανση αφορούσε στο κατά πόσον χρήζουν θεραπείας με χημικές φαρμακευτικές ουσίες ( " Inaugural Conference on Disease-Mongering : April 11th-13th 2006" www.plos.org/disease-mongering)
Source: Hellenic Nexus ( Μαιος '10)
άρθρο της Λίλας Σταμπούλογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου