Ελληνική Αγροτική Ανάπτυξη

Ελληνική Αγροτική Ανάπτυξη

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Σπορά και καλλιέργεια με οδηγό το φεγγάρι


Τα παλαιά χρόνια, πριν την εφεύρεση του προσωπικού ρολογιού, ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να λέει κάποιος το χρόνο ήταν ο ήλιος, το φεγγάρι και τα αστέρια. Ακόμη και σήμερα, δε γνωρίζουμε ποιοι ακριβώς ήταν οι πρώτοι που συνέλαβαν το ημερολόγιο σποράς με βάση το φεγγάρι.
Το πιο πιθανό είναι η κάθε αγροτική κοινωνία να είχε το δικό της ημερολόγιο και κάθε ημερολόγιο να ήταν προσαρμοσμένο στην εκάστοτε γεωγραφική τοποθεσία. Καθώς αυτά τα ημερολόγια περνούσαν από γενιά σε γενιά, εξελίσσονταν ώστε να καλύπτουν τις διάφορες καλλιέργειες που προσπαθούσαν να μεγαλώσουν αλλά και να προσαρμόζονται στις καλλιεργητικές τεχνικές.
Είχε παρατηρηθεί ότι διάφορα φυτά, αναπτύσσονται καλύτερα όταν φυτεύονται σε συγκεκριμένες φάσεις του φεγγαριού. Κάθε μία από τις φάσεις της σελήνης ασκεί μία επιρροή στον τρόπο που μεγαλώνουν τα λαχανικά, καθώς επηρεάζει την άνοδο και τη πτώση της υγρασίας στο χώμα και στους χυμούς των ίδιων των φυτών.
Καθώς τα δεδομένα από τις παρατηρήσεις εμπλουτίζονταν, παρατηρήθηκε ότι συγκεκριμένες καλλιέργειες συμπεριφέρονταν καλύτερα όταν φυτεύονταν όταν η σελήνη βρισκόταν σε κάποιο συγκεκριμένο αστερισμό. Καθώς το φεγγάρι χρειάζεται μόλις 2 με 3 ημέρες για να περάσει από έναν αστερισμό, το ημερολόγιο ήταν πολύ προχωρημένο και ακριβές για την εποχή του.
Αυτό όμως που απασχολούσε τους αγρότες, δεν ήταν μόνο η εποχή της σποράς, αλλά και η εποχή της συγκομιδής. Οπότε έπρεπε και αυτή να καταγραφεί. Είχε παρατηρηθεί ότι αν η συγκομιδή ξεκινούσε την κατάλληλη περίοδο, τότε η περίοδος συγκομιδής διαρκούσε περισσότερο. Σήμερα γνωρίζουμε ότι αυτό οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο το φυτό αποθηκεύει το νερό ανάλογα με τη φάση που βρίσκεται το φεγγάρι.

Πως οι φάσεις της σελήνης επηρεάζουν τα φυτά

Οι νόμοι της βαρύτητας διατυπώθηκαν από τον Ισαάκ Νεύτωνα.
Με αυτό τον τρόπο απέδειξε ότι οι παλίρροιες οφείλονται στη βαρυτική έλξη της Σελήνης. Η βαρυτική έλξη που ασκεί η Σελήνη στη γη είναι μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου. Αν και ο Ήλιος είναι πολύ μεγαλύτερος από τη Σελήνη, η Σελήνη είναι πολύ πιο κοντά στη γη από ότι ο ήλιος.
Η περίοδος κατά την οποία η γη επηρεάζεται περισσότερο από τη βαρυτική έλξη της Σελήνης και του ήλιου, είναι όταν αυτά τα δύο σώματα βρίσκονται σε αντίθετα σημεία (το ένα απέναντι στο άλλο και η γη στη μέση). Αυτό συμβαίνει κατά την πανσέληνο.
Η πιο ορατή επιρροή της Σελήνης στη γη είναι οι παλίρροιες. Αυτές συμβαίνουν όταν η Σελήνη και ο Ήλιος βρίσκονται από την ίδια πλευρά της γης και η βαρυτική έλξη μεγιστοποιείται. Τότε τα νερά που υπάρχουν στην επιφάνεια της γης έλκονται από το φεγγάρι και ανεβαίνει η στάθμη τους.
Το ίδιο όμως συμβαίνει και με την υγρασία και το νερό που βρίσκεται μέσα στο χώμα, στα φυτά, αλλά και στους έμβιους οργανισμούς.
Κατά τη φάση της πανσέληνου και της νέας σελήνης, αυξάνει η υγρασία του εδάφους.
Ο δρ. Frank Brown από το πανεπιστήμιο του Northwestern, πραγματοποίησε μία δεκαετή έρευνα. Απέδειξε ότι τα φυτά απορροφούν περισσότερο νερό κατά τη φάση της πανσέληνου.
Ο John Jeavons, συγγραφέας του "How to grow more vegetables…" πρόσθεσε την επιρροή του αυξανόμενου και μειώμενου σεληνόφωτος στην ανάπτυξη των φυτών. Όταν το φεγγάρι μεγαλώνει, η αυξανόμενη ένταση του σεληνόφωτος ευνοεί την ανάπτυξη των φύλλων. Καθώς το φεγγάρι μικραίνει και μαζί με αυτό μειώνεται και το σεληνόφως, ευνοείται η ανάπτυξη των ριζών.
Η Ute York στο βιβλίο της “Living by the Moon” αναφέρει:
Οι παλιοί αγρότες λέγανε ότι καθώς το φεγγάρι μεγαλώνει, η γη εκπνέει. Οι χυμοί ανεβαίνουν και ευνοείται η ανάπτυξη των φύλλων και των υπέργειων βλαστών. Θα πρέπει να κάνετε όλες τις ενέργειες με τα φυτά που παράγουν καρπούς πάνω από το έδαφος, καθώς το φεγγάρι μεγαλώνει.
Καθώς το φεγγάρι μικραίνει, η γη εισπνέει. Τότε οι χυμοί πάνε κυρίως κάτω από το έδαφος, στις ρίζες. Η περίοδος που το φεγγάρι μικραίνει, είναι καλή περίοδος για κλάδεμα, λίπανση, πότισμα, συγκομιδή και αποψίλωση αγριόχορτων.

Μέθοδοι καλλιέργειας με το φεγγάρι

Σήμερα στην εποχή της τεχνολογίας και της επιστήμης, πολλοί ανακαλύπτουν ξανά τον τρόπο καλλιέργειας με το φεγγάρι. Θα πρέπει όμως πάντα να θυμάστε ότι αυτός ο τρόπος δεν αποτελεί επιστήμη. Δείτε τον σαν ένα οδηγό που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και να χρησιμοποιήσετε συμβουλευτικά.
Βασικά υπάρχουν τρεις μέθοδοι σποράς με βάση τις φάσεις της σελήνης.
  • Ο Συνοδικός κύκλος
  • Ο Αστρικός κύκλος
  • Ο Βιοδυναμικός κύκλος

Συνοδικός κύκλος

Αυτός είναι ένας απλός τρόπος καλλιέργειας που βασίζεται στις φάσεις της σελήνης.
Διαιρεί τον κύκλο της σελήνης (που διαρκεί 29,6 ημέρες), σε 4 φάσεις ή τέταρτα.
Ομαδοποιεί τα φυτά σε κατηγορίες. Φυτά που δημιουργούν υπόγειους καρπούς (ριζόκαρποι: βολβοί, κόνδυλοι, σαρκόριζα), φυτά που καλλιεργούμε για το φύλλωμά τους, φυτά με σπόρους στο εσωτερικό του καρπού, φυτά με σπόρους στο εξωτερικό του καρπού.  Στη συνέχεια, μοιράζει τα φυτά στις φάσεις της σελήνης έτσι ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα τα χαρακτηριστικά της ανάπτυξής τους.
Η νέα σελήνη είναι μία καλή περίοδος για να φυτέψετε φυτά με εξωτερικούς σπόρους που παράγουν καρπούς πάνω από το έδαφος. Για παράδειγμα, σπανάκι, λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο κ.λπ. Η βαρυτική έλξη που ασκεί η σελήνη στη γη, κάνει τους χυμούς των φυτών να ανεβαίνουν προς τα πάνω και κάνει τους σπόρους να βλαστήσουν και να μεγαλώσουν. Η περίοδος αυξημένης φωτεινότητας που θα ακολουθήσει βοηθά επίσης.
Το δεύτερο τέταρτο, ευνοεί το φύτεμα λαχανικών με εσωτερικούς σπόρους. Για παράδειγμα, φασόλια, αρακά, μπιζέλια, τομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες. Σε αυτή τη φάση, βαρυτική έλξη είναι μικρότερη, αλλά το νυχτερινό φως είναι περισσότερο και όλο αυξάνει.
Η πανσέληνος ευνοεί τη σπορά λαχανικών που καλλιεργούνται για το υπόγειο τμήμα τους (ριζόκαρποι: βολβοί, κόνδυλοι, σαρκόριζα). Για παράδειγμα, καρότα, παντζάρια, κρεμμύδια, πατάτες. Μετά την πανσέληνο, το φεγγάρι αρχίζει να φθίνει και η ενέργεια μειώνεται σταδιακά. Η βαρυτική έλξη είναι μεγάλη και φέρνει περισσότερη υγρασία κοντά στην επιφάνεια του χώματος. καθώς όμως το νυχτερινό φως μειώνεται, η ενέργεια εστιάζεται στις ρίζες.
Το 4ο τέταρτο είναι περίοδος αγρανάπαυσης. Ιδανικό για να κάνετε κομπόστ και να κάνετε αποψίλωση στα αγριόχορτα. Σε αυτή τη φάση, έχουμε μειωμένη βαρυτική έλξη και μειωμένο νυχτερινό φως. Είναι περίοδος αγρανάπαυσης.

Βιοδυναμικός κύκλος

Αυτή είναι μια πιο λεπτομερής μέθοδος. Χρησιμοποιεί τα 12 σύμβολα του ζωδιακού κύκλου για να καθορίσει τη θέση του φεγγαριού καθώς περνά μέσα από τους 12 αστερισμούς. Επίσης λαμβάνει υπόψη της τη θέση των πλανητών Αφροδίτη και Κρόνου.
Η μέθοδος αυτή αναπτύχθηκε το 1924, από το Γερμανό  Rudolf Steiner.

Αστρικός κύκλος

Η μέθοδος του αστρικού κύκλου είναι παρόμοια με τη μέθοδο του βιοδυναμικού κύκλου.
Η διαφορά είναι ότι χρησιμοποιείται η τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη γη για να καθορίσει τις καλύτερες περιόδους σποράς και συγκομιδής.
Η τροχιά της σελήνης διαιρείται σε 12 ίσα τμήματα. Το κάθε τμήμα έχει μήκος 30 μοίρες (12x30=360 μοίρες). Ο αστρικός κύκλος ολοκληρώνεται σε 27,3 ημέρες.
 ΠΗΓΗ http://www.kalliergo.gr/component/myblog/moon-planting-gardening-cultivation-07102011.html

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Οικολόγοι στην πράξη οι αρχαίοι Ελληνες

Η ζωή και η φιλοσοφία τους ήταν συνυφασμένες με τον φυσικό κόσμο, που τον θεωρούσαν πηγή ισορροπίας και ευτυχίας 
Της Λινας Γιανναρου
Μετά μια μακρά συζήτηση με τον Λυσία στο σπίτι του πλάι στο Ιερό του Ολυμπίου Διός, ο Φαίδρος βγήκε από τα τείχη της Αθήνας να διαβάσει ένα χειρόγραφο σε ένα ήσυχο μέρος, δροσερό και σκιερό, καθώς το μεσημέρι πλησίαζε και η ζέστη ήταν αφόρητη. Η περιοχή του Ιλισσού ήταν ιδανικό σημείο για μελέτη και περισυλλογή το καλοκαίρι. Στον δρόμο, ο Φαίδρος συνάντησε τον Σωκράτη. Περπάτησαν ξυπόλυτοι μέσα από την κοίτη του ποταμού, που εκείνη την εποχή του χρόνου είχε λίγα αλλά «χαρίεντα και διαφανή» νερά. Εκατσαν στην απέναντι όχθη, κάτω από τη σκιά ενός μεγάλου πλατάνου με συντροφιά το αδιάκοπο τραγούδι των τζιτζικιών και το θρόισμα των φύλλων. Εκεί κοντά υπήρχε και μικρή αλλά «χαριεστάτη πηγή μόλα ψυχρού ύδατος» και μια μεγάλη και σύσκια λυγαριά, που με τα άνθη της ευωδίαζε τον αέρα.

Κάπως έτσι περιέγραφε το τοπίο του Ιλισσού στην αρχαία Αθήνα ο Πλάτων στον Φαίδρο, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους σύγχρονους μελετητές. «Πώς να περιγράψω την ολοκληρωτική εξαφάνιση του Ιλισσού σήμερα και τη μετατροπή του σε έναν υπόνομο; Πώς να αποδώσω τη σημερινή κατάσταση ενός τοπίου που ο Πλάτων περιέγραφε με τέτοια χάρη»; Ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης μπορεί να φέρει αναρίθμητα τέτοια παραδείγματα. «Σκαλίζοντας» όλη του τη ζωή το παρελθόν, σε ανασκαφές και συγγράμματα, έρχεται συνεχώς αντιμέτωπος με αδυσώπητα τέτοια «πριν και μετά».

Οπως είπε στην πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του κατά τις εκδηλώσεις για τα εγκαίνια του Navarino Environmental Observatory, του παρατηρητηρίου για την κλιματική αλλαγή που «έστησαν» στη Μεσσηνία η Ακαδημία Αθηνών, το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και ο φορέας ανάπτυξης της Costa Navarino, TEMES, ο σεβασμός του αρχαίου κόσμου για το φυσικό περιβάλλον υπήρξε απόλυτος και αδιαπραγμάτευτος. «Ο Ζήνων ο Κιτιεύς, ιδρυτής της φιλοσοφικής σχολής του στωικισμού, έβλεπε τον πληθυσμό της οικουμένης σαν μια ενότητα, πολίτες μιας πόλης που ζούσαν κάτω από ένα πλέγμα κανόνων. Οι άνθρωποι θα μπορούν να είναι ευτυχισμένοι μόνο όταν μάθουν να ζουν με βάση τον νόμο της τάξης που είναι εγγενής στη φύση», είπε.

Φιλοσοφία της φύσης
«Η ελληνική φιλοσοφία της φύσης, όπως αναπτύχθηκε στη Μίλητο της Μικράς Ασίας και αργότερα στις άλλες ελληνικές πόλεις, ήταν μια πρωτοπόρος πνευματική δημιουργία. Ολες οι έννοιες που συνέστησαν το σύστημα της φιλοσοφίας και της φυσικής γεννήθηκαν τότε – οι έννοιες της ύλης, της δύναμης, των αριθμών, της κίνησης, της ύπαρξης, του χώρου και του χρόνου, η ιδέα του ατόμου όπως και η μέθοδος της εμπειρικής φυσικής που θα θριάμβευε αργότερα. Οι αρχαίοι Ελληνες διέβλεπαν το στοιχείο της ζωής παντού στη φύση». Δεν είναι τυχαίο ότι στην αρχαιότητα έχει τις ρίζες του και το ενδιαφέρον γύρω από την αλλοίωση και την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο ίδιος ο Πλάτωνας -είπε ο διακεκριμένος αρχαιολόγος- περιγράφει στον Κριτία την αποψίλωση των δασών και την απογύμνωση του αττικού εδάφους. Το παρελθόν όμως ποτέ δεν πεθαίνει, υποστηρίζει ο κ. Θέμελης. «Συνεχίζει να υπάρχει και να ενεργεί από γενιά σε γενιά, αποτελώντας μια πολιτισμική και ανθρωπιστική δύναμη ύψιστης σημασίας. Τα υλικά απομεινάρια του παρελθόντος και το φυσικό περιβάλλον γίνονται αντιληπτά με τις αισθήσεις μας, στέλνουν μηνύματα και αποτελούν μια πλευρά της πραγματικότητας όχι μόνο του παρελθόντος αλλά και του παρόντος – συνδέονται με τις ατομικές και κοινωνικές καταστάσεις.

Η σχέση που έχουμε με τις αρχαιότητες και τον φυσικό κόσμο είναι βιωματική, όχι μόνο για τους εξειδικευμένους μελετητές αλλά για κάθε κάτοικο. Οι αρχαίες πέτρες που έρχονται στο φως κατά τις ανασκαφές δεν είναι βουβές: μιλούν, αποκαλύπτουν τα μυστικά τους σε κάθε έναν που τις προσεγγίζει με ενδιαφέρον, ευαισθησία, αγάπη. Η προστασία της φυσικής ομορφιάς, των περιβαλλοντικών και ιστορικών στοιχείων, της άγριας ζωής και των μνημείων αποτελεί ζήτημα επιβίωσης του ανθρώπινου είδους», κατέληξε.
Source : infognomonpolitics.blogspot.gr

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Οι μεγάλες νίκες κατά του καρκίνου

Για τους χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον καρκίνο, η είδηση είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντική: έχουν όλες τις πιθανότητες με το μέρος τους να τον νικήσουν και να ζήσουν μέχρι τα βαθιά τους γηρατειά, με καλή ποιότητα ζωής.
Τα στοιχεία από τα επιστημονικά κέντρα όλου του κόσμου συνηγορούν ότι δύο στους τρεις ανθρώπους νικούν πλέον καρκίνους, οι οποίοι μόλις πριν από λίγες δεκαετίες μπορούσαν να τους κοστίσουν τη ζωή – και τα ποσοστά ιάσεως αυξάνονται αργά αλλά σταθερά, με κάθε μικρό βήμα προόδου που γίνεται στην αποκωδικοποίηση της συμπεριφοράς των καρκινικών κυττάρων και στην μετατροπή αυτής της γνώσης σε νέες μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας.
«Η θεραπευτική Ιατρική έχει κάνει άλματα προόδου τα τελευταία 30-40 χρόνια, με αποτέλεσμα να αυξάνονται ασταμάτητα τα ποσοστά ιάσεως του καρκίνου», λέει ο ακαδημαϊκός Δημήτριος Τριχόπουλος, καθηγητής Επιδημιολογίας & Πρόληψης του Καρκίνου στο φημισμένο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ της Βοστώνης.

                       Εξατομικευμένη θεραπεία: Κάθε ασθενής και το φάρμακό του                       Ακτινοθεραπεία: «Έξυπνες» ακτίνες εναντίον των όγκων
Αν και υπάρχουν πάνω από 200 μορφές καρκίνου και ο καθένας έχει τα δικά του ποσοστά ιάσεως, η γενική εικόνα για όλους μαζί είναι ξεκάθαρη: κάθε άνθρωπος έχει μία στις τρεις πιθανότητες να εκδηλώσει καρκίνο, αλλά μία στις έξι να πεθάνει από αυτόν, κατά τον κ. Τριχόπουλο. Ή αλλιώς «ενώ μέχρι τις δεκαετίες ’70 και ’80 χάναμε τον έναν στους δύο ασθενείς, σήμερα επιβιώνει περισσότερο από το 65%», λέει.
Η εκτίμηση αυτή σημαίνει ότι περισσότεροι από 15.000 Έλληνες βγαίνουν ετησίως νικητές στην μάχη εναντίον του καρκίνου και προστίθενται στην παγκόσμια λίστα των επιζησάντων, όπως λέγονται.
Οι επιζήσαντες
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού ανήκει ήδη στους επιζήσαντες του καρκίνου - και οδεύει ολοταχώς προς το 10%.
Στις ΗΠΑ, λ.χ., οι επιζήσαντες θα φθάσουν το 2022 τα 18 εκατομμύρια, όταν το 2007 ήταν 11,7 εκατομμύρια, το 2001 9,8 εκατομμύρια και το 1971 μόλις 3 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε τον περασμένο Ιούνιο στη δημοσιότητα το Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου (NCI) της χώρας.

                        Στόχος οι μοριακές «υπογραφές» των όγκων
Επιπλέον, μεταξύ 1990 και 2007 οι θνησιμότητες από καρκίνο μειώθηκαν κατά 22% στους άνδρες και κατά 14% στις γυναίκες, σύμφωνα με στοιχεία από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC).
Αν και δεν υπάρχουν αντίστοιχες, λεπτομερείς στατιστικές για την χώρα μας,«υπολογίζουμε ότι στην Ελλάδα, το 2,5-3% του πληθυσμού έχει εκδηλώσει καρκίνο τον οποίο ξεπέρασε, δηλαδή έχει περάσει τουλάχιστον την πρώτη κρίσιμη πενταετία από τη διάγνωση και τη θεραπεία, και πλέον θεωρείται ότι έχει ιαθεί», λέει ο κ. Τριχόπουλος. «Συνεπώς, σχεδόν 250.000 άνθρωποι έχουν νικήσει τον καρκίνο στην χώρα μας, με τους 150.000 από αυτούς να έχουν ήδη κλείσει 10 χρόνια από τη διάγνωση και να συνεχίζουν τη ζωή τους».
Εξατομικευμένη θεραπεία
Όλ’ αυτά δεν συνέβησαν σε μία μέρα, αλλά είναι απόρροια των ερευνών της τελευταίας 50ετίας που οδήγησαν σε σημαντική βελτίωση της διάγνωσης, της πρόληψης και της θεραπείας.
Αιχμή της προόδου αποτελεί η αποκωδικοποίηση των γενετικών και μοριακών μηχανισμών που τροφοδοτούν την ανάπτυξη του καρκίνου σε κάθε ασθενή.

«Την τελευταία δεκαετία ήταν ραγδαίες οι εξελίξεις στις βασικές επιστήμες, όπως η μοριακή και η κυτταρική βιολογία, και αυτό οδήγησε σε νέες, πιο στοχευμένες θεραπείες», λέει ο κ. Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, καθηγητής Θεραπευτικής και πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

                        Καρκίνος των ωοθηκών: Εμπόδια και ελπίδες για τις γυναίκες                        Νέα «όπλα» για τον καρκίνο του προστάτη                        Αιματολογικές νεοπλασίες: Παλιές νόσοι, νέες θεραπείες
«Υπάρχουν τεχνικές που μπορούν να αναλύσουν σε μικρό δείγμα του όγκου ένα μεγάλο αριθμό γονιδίων, για να δουν ποια είναι αυτά που υπερλειτουργούν και ποια υπολειτουργούν, ώστε να εξακριβωθεί ποια τροφοδοτούν την ανάπτυξή του. Έτσι αποκτούμε γνώση για τον καρκίνο και αναζητούμε νέους τρόπους αντιμετώπισης».
Καθοριστικό ρόλο, κατά τον κ. Τριχόπουλο, παίζουν επίσης οι επονομαζόμενες επιγενετικές μεταβολές. «Έχει βρεθεί ότι ουσίες που λέγονται ρίζες μεθυλίου ενώνονται με μερικά γονίδια και τα αδρανοποιούν ή τα ενεργοποιούν, δίχως να προκαλούν αλλαγές στο DNA», εξηγεί. «Η γνώση αυτή δίνει μεγάλη ελπίδα, διότι σημαίνει πως δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τα γονίδιά μας για να νικήσουμε τον καρκίνο, αλλά απλώς να βρούμε τρόπο να αδρανοποιούμε το ή τα γονίδια που μας ενοχλούν».
Με βάση τις νεώτερες γνώσεις, αναζητούνται θεραπείες οι οποίες «χτυπούν» επιλεκτικά τους όγκους, διαφυλάσσοντας τους υγιείς ιστούς και μειώνοντας τις συχνά εξαντλητικές παρενέργειες.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Μάιο από την φαρμακευτική ένωση των ΗΠΑ, την PhRMA, υπό μελέτη βρίσκονται αυτή τη στιγμή 981 φάρμακα και εμβόλια για την αντιμετώπιση διαφόρων μορφών καρκίνου – μεταξύ αυτών 121 πειραματικά φάρμακα για τον καρκίνο του πνεύμονος, 117 για τα λεμφώματα και 111 για τον καρκίνο του μαστού. Από αυτά, υπολογίζεται πως το 1% θα προστεθεί τελικά στο οπλοστάσιο εναντίον του καρκίνου.
Όλα δείχνουν πως το μέλλον είναι η εξατομικευμένη θεραπεία. «Ο καρκίνος είναι διαφορετικός από άνθρωπο σε άνθρωπο, διότι αναπτύσσεται μέσα από πολλά βιοχημικά και μοριακά “μονοπάτια”», εξηγεί ο κ. Δημόπουλος. «Γι’ αυτό και ο ρεαλιστικός στόχος, που ήδη έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, είναι να χορηγούμε στο μέλλον σε κάθε ασθενή μία αγωγή ειδικά προσαρμοσμένη στο δικό του γενετικό και βιοχημικό προφίλ».
Πρώτα η πρόληψη
Οι επιστήμονες εκτιμούν επίσης ότι με την ολοένα καλύτερη κατανόηση των συμπεριφορικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που ευνοούν τον καρκίνο, θα έρθει κάποια στιγμή η μέρα που θα υπολογίζουν με ακρίβεια πόσες πιθανότητες έχει καθένας από εμάς να εκδηλώσει καρκίνο – και θα μας προτείνουν συγκεκριμένους, εξατομικευμένους τρόπους για να προστατευθούμε.

                        HPV: Μπορούμε να εκριζώσουμε τον εχθρό των νέων                        Καρκίνος μαστού: Έγκαιρη διάγνωση το «κλειδί» της προόδου
«Η πρόληψη έχεις τεράστιες δυνατότητες στην αναχαίτιση του καρκίνου», λέει ο κ. Τριχόπουλος. «Είναι η καλύτερη θεραπεία και επιπλέον ξέρουμε τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε. Όπου έχουν γίνει παρεμβάσεις για τη διακοπή του καπνίσματος, εκτενείς εμβολιασμοί για τον ιό HPV που προκαλεί καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας, εμβολιασμοί για την ηπατίτιδα Β που προκαλεί καρκίνο του ήπατος και θεραπείες για το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού που είναι κύρια αιτία καρκίνου του στομάχου, η αντιμετώπιση του καρκίνου βελτιώθηκε θεαματικά.

»Το ίδιο και με την αφαίρεση καρκινογόνων όπως ο αμίαντος από τους επαγγελματικούς χώρους».
Δυστυχώς, όμως, η πρόληψη δεν εφαρμόζεται όσο θα έπρεπε. «Ξέρουμε πολλά, αλλά δεν τα εφαρμόζουμε», παραδέχεται ο κ. Τριχόπουλος. «Ο ένας στους δύο ακόμα καπνίζει, οι παχύσαρκοι αυξάνονται, πολλοί δεν κάνουν τα εμβόλια για τον HPV και την ηπατίτιδα Β... όλα αυτά οπωσδήποτε αποτελούν εμπόδια στην μάχη που δίνουμε. Ακόμα κι έτσι, όμως, η πρόοδος στην αντιμετώπιση του καρκίνου είναι μεγάλη και αδιαμφισβήτητη».
Χαρακτηριστικές εξελίξεις
Η πρόοδος στην αντιμετώπιση του καρκίνου φαίνεται και από τα ποσοστά ιάσεως σε μορφές του, που κάποτε κόστιζαν ατέλειωτες ζωές.
«Παλιά, η λευχαιμία κόστιζε τη ζωή στο 85-90% των παιδιών που την εκδήλωναν, ενώ σήμερα το ποσοστό ιάσεως φτάνει στο 80%, χάρη σε ένα εκπληκτικό φάρμακο το οποίο καταπολεμά και την μία από τις δύο κύριες μορφές λευχαιμίας των ενηλίκων», λέει ο κ. Τριχόπουλος.

                        Όταν ο καρκίνος φθάνει στα οστά                        Πολλαπλούν μυέλωμα: Ένας άγνωστος εχθρός του ανοσοποιητικού                        «Ζάχαρο»: Η επικίνδυνη σχέση με τον καρκίνο                        Παχυσαρκία: Ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες κινδύνου
«Σημαντική πρόοδο έχουμε και στον καρκίνο του μαστού, ο οποίος παλαιότερα κόστιζε τη ζωή σε περισσότερες από μία στις δύο ασθενείς, αλλά πλέον τον ξεπερνούν οι δύο στις τρεις γυναίκες. Μικρές ή μεγάλοι πρόοδοι έχουν συντελεσθεί σε σχεδόν όλες τις μορφές, ακόμα και κάποιες – όπως ο καρκίνος του παγκρέατος – που έως πρότινος η επιβίωση ήταν θέμα μηνών, αλλά πλέον υπάρχουν ασθενείς που ζουν επί χρόνια».
«Είμαστε στην εποχή που καινούρια φάρμακα, βασισμένα στην αναγνώριση μοριακών και κυτταρικών οδών, μπορεί να οδηγήσουν στη θεραπεία πολλαπλών αιματολογικών κακοηθειών, που πριν από μερικά χρόνια εμφάνιζαν μεγάλο ποσοστό αποτυχίας», συνηγορεί ο κ. Παναγιώτης Παναγιωτίδης, αναπληρωτής καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ωστόσο, «η δυνατότητα πρόσβασης στα καινούρια αυτά σκευάσματα θα αποτελέσει μια μεγάλη πρόκληση για το σύστημα υγείας κάθε χώρας, λόγω του αναμενόμενου υψηλού τους κόστους», προσθέτει. «Η πρόσβαση αυτή όμως, ας μην ξεχνάμε, θα εξασφαλίσει την επιβίωση των ασθενών».


Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ειδική έκδοση ΥΓΕΙΑ

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Τι είναι η Ιχνηλασιμότητα Τροφίμων ;


Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία " ΕΥ - ΠΡΑΤΤΕΙΝ " κάνει ανάρτηση στο ιστολόγιό της του κάτωθι κειμένου για να ενημερώσει τους αναγνώστες της  σχετικά με το ζήτημα της ιχνηλασιμότητας τροφίμων. Ουδεμία επιχειρηματική σχέση έχει με την πηγή από την οποία άντλησε το κείμενο
  • Τι είναι η Ιχνηλασιμότητα Τροφίμων;
Σύμφωνα με τον ορισμό του Προτύπου ISO 22005, Ιχνηλασιμότητα (Traceability) είναι η ικανότητα παρακολούθησης (track) και ανίχνευσης της προέλευσης (trace) ενός προϊόντος κατά την διάρκεια της παραγωγής και διακίνησής του.
  • Τύποι Ιχνηλασιμότητας:
DownStream Ιχνηλασιμότητα (Προς τα εμπρός): όπου από μια συγκεκριμένη παρτίδα πρώτης ύλης (Lot Number), μας δίδεται η δυνατότητα να εντοπίσουμε όλες τις παρτίδες των τελικών προϊόντων που παρήχθησαν και περιέχουν το Lot της πρώτης ύλης.
UpStream Ιχνηλασιμότητα (Προς τα πίσω): όπου από μια συγκεκριμένη παρτίδα τελικού προϊόντος (Lot Number), μας δίδεται η δυνατότητα να εντοπίσουμε όλες τις παρτίδες των πρώτων υλών που απαρτίζουν το τελικό προϊόν.
  • Υποσυστήματα Ιχνηλασιμότητας:
  1. n-1: Ιχνηλασιμότητα μεταξύ επιχείρησης και προμηθευτών
  2. n: Εσωτερική Ιχνηλασιμότητα για τη διακίνηση και μετασχηματισμό των προϊόντων
  3. n+1: Ιχνηλασιμότητα διακίνησης προς τους πελάτες
  • Τι είναι το σύστημα Ιχνηλασιμότητας προϊόντων ;
Πρόκειται για Ηλεκτρονικό Σύστημα που παρακολουθεί την πορεία των προϊόντων καθώς αυτά υφίστανται μετασχηματισμούς στις φάσεις της παραγωγικής διαδικασίας (εσωτερικά) ή διακινούνται στο εμπόριο (εξωτερικά). Το σύστημα Ιχνηλασιμότητας παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για γρήγορη και αποτελεσματικά ανάκληση των μη συμμορφούμενων προϊόντων, καθώς και για τον εντοπισμό όλων των παραμέτρων της παραγωγής που προκάλεσαν το πρόβλημα.
  • Τι είναι λογισμικό Ιχνηλασιμότητας Αγροτικών Προϊόντων;
Λογισμικό Ιχνηλασιμότητας προϊόντων καλείται εκείνο το Software που μας δίνει τη δυνατότητα της Real Time παρακολούθησης των προμηθειών των πρώτων υλών, της σύνθεσής των ημιέτοιμων κι έτοιμων προϊόντων γενικότερα όλων των παραμέτρων των διαδικασιών παραγωγής. Το λογισμικό αυτό, μετά από τη συγκέντρωση των στοιχείων παραγωγής και διακίνησης, επεξεργάζεται τις πληροφορίες δίδοντας πλήρη Reports, ενώ παράλληλα τα αρχειοθετεί τα δεδομένα για μελλοντική ανάκτηση. Τα ίδια συστήματα δίδουν τη δυνατότητα ανίχνευσης στοιχείων κι εκτός των διεργασιών παραγωγής, όπως του τρόπου και συνθηκών διακίνησης των προϊόντων, τους πελάτες κλπ.
  • Ιχνηλασιμότητα και Manufacturing Execution Systems
Τα MES είναι ηλεκτρονικά συστήματα (Software) που εκτελούν και διαχειρίζονται τις διαδικασίες παραγωγής, καταγράφοντας όλες τις παραμέτρους ανά φάση παραγωγής, από την διαχείριση των πρώτων υλών, τη μέτρηση της φύρας, της απόδοσης του προσωπικού και των μηχανημάτων κλπ Έτσι είναι εφικτή τόσο η προς τα μπρος (προς τους πελάτες) όσο και προς τα πίσω (προμηθευτές) ιχνηλασιμότητα.
  • Βήματα Υλοποίησης Συστήματος Ιχνηλασιμότητας
  1. Ανάλυση: Καταγραφή αναγκών και υπάρχουσας κατάστασης, Προσδιορισμός στόχων.
  2. Προδιαγραφές: Σχεδίαση προδιαγραφών, Δόμηση λύσης, Αξιολόγηση προδιαγραφών & επανασχεδίαση, Καθορισμός χρονοδιαγράμματος υλοποίησης, Μελέτη δικτύωσης.
  3. Υλοποίηση: Εγκατάσταση εξοπλισμού (hardware), Δικτύωση & διασύνδεση, Εγκατάσταση λογισμικού (software), Δοκιμές λειτουργιών & βελτιστοποίηση, Θέση σε λειτουργία.
  4. Υποστήριξη: Εκπαίδευση χρηστών, Συντήρηση hardware & software, Συνεχής τεχνική υποστήριξη, Αναβαθμίσεις.
  5. Source : FoodCare AgroData

FoodCare AgroData O.E
Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Ιστοσελίδας
Με την επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματος
Loading. Please wait.

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΕΥ- ΠΡΑΤΤΕΙΝ


ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΑΣΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Στην Αθήνα σήμερα 4 Οκτωβρίου 2012 οι παρακάτω υπογράφοντες  Ροδόπουλος Γεώργιος του  Αντωνίου  και Ρίτσος Παντελής του Βασιλείου  συμφώνησαν και συναποδέχθηκαν τα παρακάτω :

ΑΡΘΡΟ 1ο
Σύσταση εταιρείας

Να συστήσουν αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 741 ΑΚ ( Αστικού Κώδικα) που δίδεται από τους παρακάτω όρους και ειδικότερα συμφωνίες.


ΑΡΘΡΟ 2ο
Επωνυμία – Διακριτικός τίτλος- Έδρα - Διάρκεια
Η επωνυμία και ο διακριτικός τίτλος της Εταιρείας είναι « ΕΥ – ΠΡΑΤΤΕΙΝ» και στα αγγλικά « FAIR - ACTION”. 
Η Εταιρεία έχει την έδρα της στο Δήμο Νέας Σμύρνης  με δυνατότητα να ιδρύει υποκαταστήματα σε όλη την ελληνική επικράτεια καθώς και στο εξωτερικό. Η Εταιρεία μπορεί να αλλάξει διεύθυνση εντός των ορίων της έδρας της χωρίς τροποποίηση του καταστατικού.
Η διάρκεια της Εταιρείας ορίζεται σε 50 χρόνια από την ημέρα της καταχώρησης του παρόντος στα βιβλία του Πρωτοδικείου.

ΑΡΘΡΟ 3ο
Σκοπός
Α. Η Εταιρεία δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Έχει οικονομικούς σκοπούς που εξυπηρετούν απλώς την πραγμάτωση των μη κερδοσκοπικών επιδιώξεών της και αποβλέπει, κυρίως μέσω της συνεργασίας και της συλλογικής προσπάθειας των μελών της, στην διάδοση και ανάπτυξη της ιδέας του αλληλέγγυου και εναλλακτικού εμπορίου.
Β. Ειδικότερα η Εταιρεία διέπεται από τις πιο κάτω βασικές αρχές:
-Την αρχή του αλληλέγγυου εμπορίου, δηλαδή της συνεργασίας και της έμπρακτης στήριξης προς όλους τους παραγωγούς , αναπτύσσοντας παραγωγικές σχέσεις οριζόντιες και συμμετοχικές, βασισμένες στην αλληλεγγύη μεταξύ των μελών και στον σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος ,τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
-Την αρχή του εναλλακτικού εμπορίου που σημαίνει ότι επιδιώκουμε την δημιουργία όσο το δυνατό πιο άμεσων σχέσεων μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, χωρίς την διαμεσολάβηση επεξεργασίας και διανομής, με γνώμονα όχι το κέρδος αλλά την αξιοπρεπή διαβίωση και το αμοιβαίο συμφέρον όλων. 
Γ. Με βάση αυτές τις αρχές η Εταιρεία επιδιώκει να δημιουργήσει ένα ανθρώπινο δίκτυο διανομής προϊόντων , όσο γίνεται περισσότερο οριζόντιο, ώστε τα προϊόντα να φτάνουν στους χρήστες-καταναλωτές σε τιμές αξιοπρεπείς για τους παραγωγούς και συγχρόνως συμφέρουσες για τους χρήστες-καταναλωτές. 
Για την εκπλήρωση και εξυπηρέτηση αυτών των αρχών και των σκοπών της η Εταιρεία μπορεί να αναπτύσσει κάθε είδους δραστηριότητες μεσολάβησης αυτής της σχέσης παραγωγού-καταναλωτή. Σε καμία όμως περίπτωση δεν επιδιώκει την επίτευξη εμπορικού κέρδους για τα μέλη της. Κάθε οικονομική δραστηριότητά της θα τείνει στην εκπλήρωση και εξυπηρέτηση των άνω μη κερδοσκοπικών φυσιογνωμικών χαρακτηριστικών και επιδιώξεών της. 
Για το λόγο αυτό η Εταιρεία θα μπορεί: 
α) Nα αναπτύσσει κάθε προβλεπόμενη και απαραίτητη εμπορικά και φορολογικά μεσολαβητική οικονομική δραστηριότητα εισαγωγής, προμήθειας, επεξεργασίας και διανομής των προϊόντων των διάφορων παραγωγικών κοινοτήτων, συνεταιρισμών και γενικά συλλογικοτήτων ή παραγωγών, οικοτεχνών, βιοτεχνών και γενικά δημιουργών, ανδρών και γυναικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
β) Να εκδίδει και κυκλοφορεί περιοδικά, εφημερίδες και κάθε είδους έντυπα και βιβλία για την ενημέρωση και διάδοση των μορφών οργάνωσης της παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων των παραγωγικών συνεταιρισμών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
γ) Να διοργανώνει συνέδρια, εκθέσεις και γενικά δημόσιες δραστηριότητες και εκδηλώσεις διάδοσης και προώθησης των σκοπών του καθώς και ενημερωτικές ή εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την ανάπτυξη των αρχών της συλλογικής και συνεταιριστικής οργάνωσης αλλά και γενικότερα την κοινωνική οργάνωση και τον πολιτισμό των ανθρώπινων κοινοτήτων.
δ) Να δημιουργεί εντευκτήρια και γενικά χώρους κοινωνικών και συλλογικών πολιτιστικών λειτουργιών.
ε) Να συνεργάζεται με άλλους φορείς δημόσιους ή ιδιωτικούς, συλλογικότητες, σωματεία και οργανώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για την από κοινού διενέργεια δραστηριοτήτων όμοιων ή συναφών με το δικό του σκοπό ή δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν την ανάπτυξη του σκοπού του 
στ) Να καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις με τις οποίες είναι δυνατό να προσφέρονται οι υπηρεσίες του και σε μη μέλη του.
ΑΡΘΡΟ 4ο
Κεφάλαιο – Πόροι
Το κεφάλαιο της Εταιρείας ανέρχεται στο ποσό των 100  ευρώ, που κρίνονται απαραίτητα για την αντιμετώπιση των αναγκών της. Το παραπάνω ποσό καταβάλλεται ισόποσα από τους δύο εταίρους.
Οι πόροι της Εταιρείας προέρχονται από :
1. Τις ετήσιες συνδρομές και εισφορές των μελών της Εταιρείας που καθορίζονται από τις ετήσιες Γενικές Συνελεύσεις της Εταιρείας.
2. Από Διεθνείς, Ευρωπαϊκές και Εθνικές επιχορηγήσεις και χρηματοδοτήσεις , τόσο από δημόσιους όσο και από ιδιωτικούς φορείς , για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων και λειτουργιών της Εταιρείας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και οριζόμενα από τους Εθνικούς και Διεθνείς κανονισμούς.
3. Από δωρεές ατόμων και οργανισμών που υποστηρίζουν το έργο της Εταιρείας.

Η Εταιρεία είναι μη κερδοσκοπικό, νομικό πρόσωπο και η λειτουργία της διέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 718 του ΑΚ. Η ευθύνη για τυχόν υποχρεώσεις έναντι του Δημοσίου ή και τρίτων βαρύνει όλους τους συμβαλλόμενους κατά το λόγο της εταιρικής μερίδας του καθενός ( Άρθρο 750 του ΑΚ).
Τόσο κατά τη διάρκεια όσο και κατά τη λύση της Εταιρείας δεν επιτρέπεται η διανομή κερδών στους εταίρους της.
Η τύχη των περιουσιακών και άλλων στοοιχείων της Εταιρείας και η διάθεσή τουςστη περίπτωση της λύσης του νομικού προσώπου , ορίζεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Εταιρείας



ΑΡΘΡΟ 5ο
Μέλη
Μέλη της Εταιρείας μπορούν να γίνουν όλοι και όλες που ευαισθητοποιούνται και εμπνέονται από τις αρχές και τις επιδιώξεις της. Επίσης μέλη της Εταιρείας μπορούν να γίνουν σωματεία που διαπνέονται από τις ίδιες αρχές και επιθυμούν να συνδυάσουν την κοινωνική τους δράση με τους σκοπούς της Εταιρείας. Δεν μπορεί να γίνει μέλος της Εταιρείας όποιος είναι ανήλικος ή τελεί υπό δικαστική απαγόρευση ή αντίληψη.
Για να γίνει κάποιος μέλος της Εταιρείας πρέπει να υποβάλει προς το Διοικητικό Συμβούλιο γραπτή αίτηση. Η εγγραφή των νέων μελών εγκρίνεται από την επομένη Γενική Συνέλευση. Η ιδιότητα του μέλους αποκτάται με την απόφαση αποδοχής της αίτησης από το Διοικητικό Συμβούλιο. 

ΑΡΘΡΟ 6ο
Διοίκηση
Το όργανο που διευθύνει και διαχειρίζεται τις υποθέσεις της Εταιρείας είναι το πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από τους δύο εταίρους και άλλα τρία μέλη που εκλέγονται από το σύνολο των μελών της Εταιρείας , στις ετήσιες αρχαιρεσίες. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελεί το ανώτατο όργανο της Εταιρείας , το οποίο αποφασίζει για κάθε υπόθεση που την αφορά και εξουσιοδοτεί τον νόμιμο εκπρόσωπό της για κάθε ενέργεια έναντι του νόμου και έναντι τρίτων. Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δύνανται να αποτελέσουν επίσης, με ομόφωνη απόφασή του, διακεκριμένες προσωπικότητες στο χώρο του εθελοντισμού, χωρίς όμως το δικαίωμα ψήφου.

ΑΡΘΡΟ 7ο
Γενική Συνέλευση
1.Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας συγκαλεί τη Γενική Συνέλευσή της σε ετήσια βάση. Έκτακτες συνελεύσεις δύνανται να συγκληθούν από τους εταίρους σε έκτακτες περιπτώσεις. Η πρόσκληση για τη Γενική Συνέλευση θα κοινοποιείται στα μέλη τουλάχιστον δέκα ( 10) ημέρες πριν από την ημερομηνία σύγκλισής της. Στη πρόσκληση θα αναφέρεται η ημερομηνία, η ώρα και η ημερήσια διάταξη της Γενικής Συνέλευσης. Η Γενική Συνέλευση βρίσκεται σε απαρτία και συνεδριάζει έγκυρα με παρόντα τα 2/3 των μελών της . Εάν δεν συντελεστεί απαρτία , συγκαλείται νέα γενική συνέλευση εντός των επομένων 10 ημερών. Η νέα αυτή Γενική Συνέλευση βρίσκεται σε απαρτία με τα παρόντα κατά τη στιγμή εκείνη μέλη.
2. Στη Γενική Συνέλευση μετέχουν τα μέλη της Εταιρείας ή οι νόμιμοι εκπρόσωποί τους ή οι ορισθέντες από αυτούς αναπληρωτές τους.
3.Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία. Ενισχυμένη πλειοψηφία, που προϋποθέτει ομοφωνία των 2/3 των παρόντων στη ψηφοφορία μελών , απαιτείται στις εξής περιπτώσεις :
α. Πρόταση μομφής κατά του Διευθύνοντα Συμβούλου ή/και του Προέδρου
        β. Τροποποίηση καταστατικού
4. Κάθε μέλος της Εταιρείας μεριμνά και υποχρεούται όπως συμβάλλει στη προαγωγή και εξυπηρέτηση των στόχων και συμφερόντων της.
5. Για τις αποφάσεις που λαμβάνονται , τηρούνται πρακτικά , τα οποία και καταχωρούνται στο Βιβλίο Πρακτικών, υπογράφονται δε στη συνέχεια από τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο αυτής.

Άρθρο 8ο
Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος
1.        Ο Διευθύνων Σύμβουλος εκπροσωπεί την Εταιρεία έναντι τρίτων και ενεργεί κάθε πράξη διαχείρισης αναγόμενη στο σκοπό και το αντικείμενο της Εταιρείας.
2.        Ο Διευθύνων Σύμβουλος από κοινού με τον Πρόεδρο της Εταιρείας, δύναται να υπογράφει και να δεσμεύει την Εταιρεία έναντι τρίτων και να εισπράττει από οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, Δημόσιο Ταμείο και Οργανισμό χρήματα, να παραλαμβάνει πράγματα, να χορηγεί αποδείξεις και να εκδίδει επιταγές στο πλαίσιο της διαχείρισης των εταιρικών υποθέσεων.  Ειδικότερα για τις πληρωμές της Εταιρείας προς τρίτους η υπογραφή του Προέδρου αυτής είναι απαραίτητη.
3.        Ο Διευθύνων Σύμβουλος και ο Πρόεδρος της Εταιρείας , σε περίπτωση αδυναμίας ή κωλύματος εκτέλεσης των καθηκόντων τους, αντικαθίστανται από εντεταλμένο για το σκοπό αυτό μέλος με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
4.        Ο Διευθύνων Σύμβουλος και ο Πρόεδρος λογοδοτούν στο Διοικητικό Συμβούλιο και στη Γενική Συνέλευση για τη διαχείριση των εταιρικών υποθέσεων , έχουν την ευθύνη της εκτέλεσης των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης και με σχετική απόφασή τους επικυρώνουν τις απαραίτητες ενέργειες και δράσεις.
5.        Ο Διευθύνων Σύμβουλος και ο Πρόεδρος της Εταιρείας συγκαλούν το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Γενική Συνέλευση, διευθύνουν τις συνεδριάσεις και ενημερώνουν τα μέλη για την πορεία των υποθέσεων της Εταιρείας γραπτά ή προφορικά.
6.        Η θητεία Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου είναι τετραετούς διάρκειας και αρχίζει από τη δημοσίευση του καταστατικού στο οικείο βιβλίο του Πρωτοδικείου. Η παράταση ή η οποιαδήποτε αλλαγή στις θέσεις Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου αποφασίζεται με ομόφωνη απόφαση των εταίρων.

Άρθρο 9ο
Εταιρική Χρήση
Η εταιρική χρήση αρχίζει από 1η Οκτωβρίου και λήγει την 30η Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Η πρώτη εταιρική χρήση λήγει την 30η Σεπτεμβρίου 2013

Άρθρο 10ο
Λύση – Εκκαθάριση
Σε περίπτωση λύσης της Εταιρείας ή λήξης της διάρκειάς της ( άρθρο 766 του ΑΚ), θα εκκαθαριστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Άρθρου 777 του ΑΚ.
Η εκκαθάριση της εταιρικής περιουσίας θα γίνει από τον Παντελή Ρίτσο  ο οποίος διορίζεται εκκαθαριστής κατά τις διατάξεις του ΑΚ.
Σε περίπτωση δε θανάτου, δικαστικής απαγόρευσης ή αποκλεισμού ενός εταίρου, η εταιρεία συνεχίζεται από το δεύτερο εταίρο.  O εκκαθαριστής υποχρεούται να προβεί στην απογραφή της εταιρικής περιουσίας , να προβεί στην είσπραξη τυχόν απαιτήσεων της εταιρείας και πληρωμή των πάσης φύσεως  υποχρεώσεών της  . Στη συνέχεια υποχρεούται να αποδώσει στους εταίρους τις εισφορές τους εκτός αν αποφασίσει διαφορετικά η Γενική Συνέλευση . Το τυχόν απομένον ενεργητικό θα διατεθεί , σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης σε κοινωφελές Ίδρυμα ή άλλο μη κερδοσκοπικό Φορέα της ημεδαπής η αλλοδαπής δραστηριοποιούμενο στους ίδιους ή παρεμφερείς με της εταιρείας σκοπούς. Η υπηρεσία του εκκαθαριστή είναι άμισθη , εκτός των πραγματικών δαπανών του για την περαίωση του έργου του .


Άρθρο 11ο
Προσωπικό
Για την εξυπηρέτηση των σκοπών της Εταιρείας, αυτή δύναται να συνάπτει συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και συμβάσεις έργου με τρίτα πρόσωπα, οργανισμούς ή άλλους φορείς.

Άρθρο 12ο
Για κάθε θέμα που δεν προβλέπεται από το καταστατικό, ισχύουν οι διατάξεις του ΑΚ ( άρθρο 741 έως 784).
Τροποποίηση του παρόντος θα γίνεται κατά τα προβλεπόμενα στο Νόμο.

Άρθρο 13ο
Το καταστατικό αυτό, αφού αναγνώσθηκε και έγινε αποδεκτό από τους συμβαλλόμενους, υπογράφεται από αυτούς, παίρνει ο καθένας από ένα αντίγραφο και ακολουθείται η νόμιμη διαδικασία δημοσίευσής του στα σχετικά βιβλία του Πρωτοδικείου

                                                           ΟΙ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΙ

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Κέρδη από την καλλιέργεια μανιταριών... στο σπίτι μας

Mια πρωτότυπη ιδέα που μπορεί εύκολα και με ελάχιστο οικονομικό κόστος να συμπληρώσει το οικογενειακό εισόδημα μοιάζει να αποτελεί η καλλιέργεια μανιταριών ακόμα και στο σπίτι
Συνήθως το υπόστρωμα σταματάει να παράγει μανιτάρια ύστερα από 3-4 μήνες, αφού έχει βγάλει τουλάχιστον 3 κύματα παραγωγής και συνολικά περί τα 7-8 κιλά
Συνήθως το υπόστρωμα σταματάει να παράγει μανιτάρια ύστερα από 3-4 μήνες, αφού έχει βγάλει τουλάχιστον 3 κύματα παραγωγής και συνολικά περί τα 7-8 κιλά
Χωρίς την ανάγκη απόκτησης ειδικού εξοπλισμού και με μοναδικό κόστος την αγορά υποστρωμάτων πάνω στο οποίο αναπτύσσονται τα μανιτάρια, μπορεί κάποιος να στήσει τη δική του μικρή μονάδα παραγωγής μανιταριών με σκοπό τη διάθεση τους στο εμπόριο, ακόμα και απευθείας σε επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.
Ξεκινώντας με μικρά βήματα, υποστρώματα παραδείγματος χάριν για έναν χώρο όχι μεγαλύτερο από 10 τετραγωνικά μέτρα φθάνουν να παράγουν μέσα σε διάστημα 10-12 εβδομάδων 125 κιλά μανιτάρια, σύμφωνα με εξειδικευμένους γεωπόνους της εταιρείας «μανιτάρια Δίρφυς».
Το υπόστρωμα κυκλοφορεί σε δύο τύπους. Ο ένας τύπος είναι το «σπαρμένο υπόστρωμα» και αφορά το υπόστρωμα εκείνο που είναι ο σπόρος του μανιταριού απλά ενσωματωμένος στο εσωτερικό του και ο άλλος τύπος εκείνος όπου ο σπόρος έχει αναπτυχθεί στο υπόστρωμα, έχει διανύσει δηλαδή την περίοδο της επώασης και λέγεται «επωασμένο».
Μανιτάρια: Κέρδη από την καλλιέργεια... κατ’ οίκον
Στην περίπτωση που κάποιος προμηθευτεί το σπαρμένο υπόστρωμα, θα πρέπει πριν κάνει οτιδήποτε για να ξεκινήσει την καλλιέργεια να το «επωάσει». Να το τοποθετήσει δηλαδή σε έναν χώρο κλειστό και ζεστό για 17 ημέρες. Στη συνέχεια το υπόστρωμα είναι έτοιμο να περάσει στη φάση της καρποφορίας, οπότε ακολουθούμε τους γενικούς κανόνες για την παραγωγή των μανιταριών.
Το υπόστρωμα χρειάζεται ένα μέρος σκιερό, φωτεινό, δροσερό, χωρίς να φυσάει άνεμος, όπως για παράδειγμα μία αποθήκη, μπαλκόνι σε προστατευμένο μέρος από τον αέρα, κάτω από μια σκάλα ή σε ένα θερμοκήπιο.
1. Φως: Τα πλευρότους χρειάζονται φως. Θα πρέπει το μέρος όπου έχουμε τοποθετήσει το υπόστρωμα να είναι φωτεινό, αλλά όχι απευθείας στον ήλιο. Το φως στο οποίο μπορούμε να διαβάσουμε είναι αρκετό. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ας μένει στο σκοτάδι.
2. Θερμοκρασία: Ιδανική θερμοκρασία για να φυτρώσουν τα μανιτάρια είναι 6-18oC. Σε θερμοκρασίες κάτω των 6 oC δεν χαλάνε, αλλά καθυστερούν. Σε θερμοκρασίες πάνω από 25 oC δεν φυτρώνουν.
3. Νερό - Υγρασία: Ο πιο εύκολος τρόπος για να δημιουργήσουμε συνθήκες υγρασίας στο περιβάλλον γύρω από το υπόστρωμα είναι μια υγρή επιφάνεια που να έχει μόνιμα νερό (αφρολέξ, πιατάκι κ.τ.λ.). Εάν το δάπεδο πάνω στο οποίο έχουμε τοποθετήσει το υπόστρωμα είναι χώμα ή τσιμέντο, τότε απλά το διατηρούμε υγρό βρέχοντάς το. Σε περίπτωση που το υλικό από κάτω είναι πλακάκι ή μάρμαρο, θα πρέπει να στρώσουμε μια μοκέτα, αφρολέξ ή κάτι άλλο το οποίο όταν το βρέχουμε να κρατάει υγρασία.
Κάτω από καλές συνθήκες θα ξεκινήσουν να φυτρώνουν σε 7-14 ημέρες. Η συλλογή των πλευρότους διεξάγεται με ένα απλό τράβηγμα ολόκληρης της καρποφορίας από το σημείο που φυτρώνει. Οταν σταματήσει να παράγει μανιτάρια μην το πετάξετε στα σκουπίδια αλλά ανακυκλώστε το περιεχόμενο ενσωματώνοντάς το στο χώμα για λίπασμα. Αποτελεί άριστο εδαφοβελτιωτικό και είναι ιδανικό για κηπευτικά και δενδρώδεις καλλιέργειες.
Συνήθως το υπόστρωμα σταματάει να παράγει μανιτάρια ύστερα από 3-4 μήνες, αφού έχει βγάλει τουλάχιστον 3 κύματα παραγωγής και συνολικά περί τα 7-8 κιλά. Το κόστος των υποστρωμάτων αυτών κυμαίνεται σε διάφορες τιμές ξεκινώντας από τα 7-8 ευρώ, ενώ η χονδρική τιμή πώλησης των μανιταριών φθάνει τα 4 ευρώ το κιλό.
Μια συμφέρουσα λοιπόν ενασχόληση που εκτός από την ιδιωτική παραγωγή κατ' οίκον για παραγωγή τροφής υψηλής διαιτητικής αξία μπορεί να προσφέρει κάλλιστα ένα πρόσθετο εισόδημα σε αγροτικές οικογένειες, και όχι μόνο, σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.
ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ
Τι πρέπει να γνωρίζουμε
  • Τα μανιτάρια παράγονται στη φύση σε συγκεκριμένες εποχές του χρόνου (συνήθως φθινόπωρο και άνοιξη), όταν οι συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας είναι κατάλληλες. Οταν και εφόσον οι συνθήκες αυτές διαμορφωθούν σε κάποιο κλειστό χώρο, τότε τα μανιτάρια μπορούν να παραχθούν σχεδόν όλο τον χρόνο.
  • Οι μακρομύκητες αγαπούν την υγρασία και τη σκιά γι' αυτό και συχνότερα βλέπουμε μανιτάρια κάτω από δέντρα και σε υγρές περιόδους του χρόνου. Η φήμη ότι τα μανιτάρια θέλουν σκοτάδι είναι μύθος.
  • Οταν δεν υπάρχουν μανιτάρια, αυτοί οι μύκητες δεν παύουν να υπάρχουν, αλλά το σώμα τους παραμένει κρυμμένο και δεν το βλέπουμε. Παραμένει κρυμμένο μέσα στο υπόστρωμα. Μέσα στο υλικό δηλαδή όπου αναπτύσσονται οι μύκητες. Στη φύση το «υπόστρωμα» μπορεί να είναι το έδαφος, ένας κορμός δένδρου, ένας σωρός με σάπια φύλλα. Στην καλλιέργεια το υπόστρωμα αποτελείται από οργανικά υλικά όπως το άχυρο σίτου.
Με ποιο μανιτάρι μπορούμε να ξεκινήσουμε
Από τα 2.500 είδη των φαγώσιμων μανιταριών της φύσης καλλιεργούνται μόνο 30, και από αυτά ελάχιστα σε συστηματική εμπορική κλίμακα. Τα γνωστότερα καλλιεργούμενα μανιτάρια είναι το λευκό μανιτάρι, η λεντινούλα και το πλευρότους, καθώς και άλλα λιγότερο γνωστά όπως το γανόδερμα.
Το κάθε είδος μανιταριού έχει τελείως διαφορετικές απαιτήσεις τόσο στο υπόστρωμα καλλιέργειας όσο και στις συνθήκες παραγωγής . Καλό είναι κάποιος -σύμφωνα με τους εξειδικευμένους γεωπόνους- που θέλει να μάθει την καλλιέργεια των μανιταριών να ξεκινήσει πρώτα με το πλευρότους. H καλλιέργεια του μανιταριού πλευρότους είναι ευκολότερη, συγκρινόμενη με αυτή του λευκού μανιταριού και είναι απλούστερη η διαδικασία παρασκευής του υποστρώματος
To πλευρότους αποτελεί τροφή ιδιαίτερης διαιτητικής σημασίας, αφού οι πρωτεΐνες του βρίσκονται μεταξύ των πρωτεϊνών των φυτών και των ζώων. Ακόμα, αποτελείται κύρια από νερό (89-90%), 2% λιπαρά (υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα οξέα), υδατάνθρακες και ίνες.
Η λέξη «Pleurotus» προέρχεται από την εκλατινισμένη αρχαία ελληνική λέξη «πλευρικός ούς» που σημαίνει πλευρικό αυτί. Ο όρος περιγράφει το πώς φύεται το συγκεκριμένο είδος στο φυσικό του περιβάλλον. Στη φύση, τα μανιτάρια Pleurotus φύονται πάνω σε κορμούς δέντρων πλαγίως, χωρίς να σχηματίζουν κοτσανάκι, αλλά και χωρίς να θυμίζουν μορφολογικά τα υπόλοιπα είδη που φύονται στο έδαφος. Τα πλευρότους είναι εξαιρετικά νόστιμα, ενώ το ιδιαίτερο άρωμά τους και η γεύση τους θυμίζει αυτή των άγριων μανιταριών.
Πώς μπορούμε να κάνουμε παραγωγικό έναν χώρο 10 τ.μ.
Σε ένα χώρο 10 τετραγωνικών μέτρων μπορούν να τοποθετηθούν 25 μπλοκς πλευρότους. Τα 25 μπλοκς θα ξεκινήσουν σε 12 ημέρες να παράγουν τα πρώτα μανιτάρια και σε 5-6 ημέρες μετά θα ξεκινήσει η πρώτη παραγωγή.
Συνήθως η πρώτη παραγωγή είναι το 50% της συνολικής. Μετά από 10-14 ημέρες θα ξεκινήσει ο 2ος κύκλος παραγωγής κ.ο.κ. Σε διάστημα 10-12 βδομάδων θα έχουμε πάρει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής μας και συνεπώς τότε μπορούμε να αλλάξουμε την καλλιέργεια. Ετσι, λοιπόν, ο μικρός χώρος των 10 τετραγωνικών μέτρων θα έχει δώσει μέσα σε 3 μήνες 125 κιλά μανιτάρια. Εάν βέβαια κάποιος θέλει να γίνει συστηματικός παραγωγός μανιταριών για να έχει σταθερή παραγωγή σε εβδομαδιαία βάση αυτή της τάξης των 125 κιλών, θα πρέπει να δημιουργήσει 10-12 τέτοιους χώρους. Βάζοντας κάθε εβδομάδα 25 νέα μπλοκς θα έχει παραγωγή της τάξης των 125 κιλών κάθε εβδομάδα από μια έκταση 100-120 τετραγωνικών μέτρων.
Στην περίπτωση που από τον πρώτο χώρο των 10 τετραγωνικών μέτρων θελήσει κάποιος να επεκτείνει την καλλιέργεια μανιταριών με αυτό τον τρόπο, τότε θα πρέπει να ενημερωθεί καλύτερα μέσω των ειδικών γεωπόνων, προκειμένου τα μανιτάρια να φυτρώνουν σύμφωνα με το πλάνο που έχει τεθεί και όχι τυχαία σύμφωνα με τις δικές τους προτιμήσεις.
Source: bioprasino.gr

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Όταν οι γονείς βάζουν "ταμπέλες" στα παιδιά

«Είσαι κακό παιδί», «είσαι τεμπέλα», «κάνεις χαζομάρες», «δεν θα τα καταφέρεις»… Αρκετοί γονείς ή ακόμα και δάσκαλοι έχουν κάποια στιγμή χρησιμοποιήσει τέτοιες εκφράσεις για να προειδοποιήσουν ή να επιπλήξουν το παιδί για κάποια απερίσκεπτη πράξη. Κι αν τους ρωτήσετε, οι περισσότεροι θα απαντήσουν πως φυσικά και δεν το εννοούν έτσι όπως ακούγεται: Το παιδί δεν είναι κακό, αλλά έκανε μία άσχημη ή κακή πράξη. Για το παιδί, όμως, η ταμπέλα έχει ήδη τοποθετηθεί. Στην δική του αντίληψη και στα μάτια των γονιών του «είναι κακό».

Οι επιπτώσεις στο παιδί


«Πολλές φορές οι γονείς, οι συγγενείς, οι δάσκαλοι, ετικετοποιούν τα παιδιά εξ αιτίας κάποιων συμπεριφορών τους. Για παράδειγμα λένε «είσαι παλιόπαιδο» αντί να πουν «αυτό που κάνεις δεν είναι πολύ καλό» ή «είσαι τεμπέλης» αντί να πουν «θα ήταν καλό να ανασκουμπωθείς και να κάνεις τα μαθήματά σου», λέει η ψυχολόγος κ. Δήμητρα Σφήκα.

«Βέβαια, οι γονείς και οι δάσκαλοι και όσοι βάζουν ετικέτες στα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτές συνήθως ακολουθούν τα παιδιά σε όλη τους τη ζωή. Και είναι σα να επιβεβαιώνουν στο μέλλον μία προφητεία που έγινε γι’αυτά. Η ετικετοποίηση μειώνει την αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση αλλά και την δυνατότητα της δημιουργικότητας του κάθε παιδιού και την ανάδειξη των θετικών του πλευρών», συμπληρώνει η ίδια.

Ωστόσο, επισημαίνει, υπάρχει και η άλλη μορφή ετικετοποίησης, όταν π.χ. λέμε συνέχεια στο παιδί «είσαι τέλειος», «είσαι πανέμορφη», «είσαι πανέξυπνος». Σύμφωνα με την κ. Σφήκα, «αυτά πιθανόν είναι προσδοκίες των γονέων που μόνο βάρος μπορούν να φέρουν στο παιδί και άγχος για να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες των μεγάλων και να ανταπεξέλθει σε αυτές».
Συμβουλές για τους γονείς

Πριν ο γονιός κάνει κάποια παρατήρηση με την οποία θα χαρακτηρίσει κάπως το παιδί, καλό είναι να βρει την απαιτούμενη ψυχραιμία και να συζητήσει μαζί του για την πράξη που έκανε την δεδομένη στιγμή. Γιατί είναι η πράξη πραγματικά που έχει ενοχλήσει ή που έχει βλάψει κάποιον ή κάτι και αυτή που πρέπει να αλλάξει, όχι το παιδί. Ο γονιός, λοιπόν, θα πρέπει να χαρακτηρίζει την πράξη, όχι το παιδί.

Τα παιδί, αντίθετα, πρέπει να γνωρίζει ότι οι γονείς το αγαπούν και το εκτιμούν και ότι είναι πρόθυμοι να συζητήσουν μαζί του τις μη αποδεκτές πράξεις του. Μάλιστα, είναι εύστοχο εκ μέρους τους, αν κάποια στιγμή χάσουν την ψυχραιμία τους και δώσουν μία ετικέτα στο παιδί, να του ζητήσουν συγνώμη όταν ηρεμήσουν και να του εξηγήσουν τον λόγο. Άλλωστε, οι γονείς δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούν ότι λειτουργούν σαν πρότυπα για τα παιδιά.

Όπως καταλήγει και η κ. Σφήκα, «καλό είναι να βλέπουμε τα παιδιά μας όπως είναι. Να τα δεχτούμε με τις αρνητικές και τις θετικές τους πλευρές και να στεκόμαστε δίπλα τους, όχι να προηγούμαστε».
πηγή: mama365.gr
από: -