Η πρώτη αντίδραση θα είναι να χτυπήσουμε την πόρτα ενός γείτονα και να του ζητήσουμε να μοιραστεί το ρεύμα του με μια μπαλαντέζα. Εδώ υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις: πρώτη η μπαλαντέζα, δεύτερη η σύναψη καλών σχέσεων με τους γείτονες, και τρίτον μια σαφής συμφωνία με τους γείτονες, γιατί «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους». Οι σχέσεις βέβαια με τους γείτονες θα πρέπει να συσφιχθούν από τώρα. γιατί τότε θα είναι πολύ αργά. Η δε συμφωνία έχει να κάνει με την αποφυγή καυγάδων όταν έρθει ο λογαριασμός του γείτονα. καλό θα είναι να βάλουμε και οι δυο τους παλιούς λογαριασμούς μας κάτω, να δούμε τι καταναλώνουμε από ρεύμα, και να αποδώσουμε το αντίστοιχο ποσό στο γείτονα, εφόσον βέβαια το έχουμε. Πιθανόν να το έχουμε, αφού θα είναι πολύ μικρότερο του συνολικού λογαριασμού, και φυσικά χωρίς το τέλος… Εναλλακτική συνολική λύση είναι η γεννήτρια. Το κόστος της όμως – γύρω στα 700 Ευρώ – καθώς και το πετρέλαιο που θα χρειαστεί, καθιστούν το κόστος απαγορευτικό, ειδικά για όποιον δεν έχει να πληρώσει…Τα σημαντικότερα προβλήματα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα είναι:
Πρόβλημα 1ο: Φωτισμός.
Στο θέμα του φωτισμού υπάρχουν κάμποσες λύσεις. Την ημέρα χρησιμοποιούμε το φυσικό φως. Τη νύχτα, αν είναι δυνατόν, προσπαθούμε να κοιμόμαστε, ώστε να μη χρειαζόμαστε φως. Αναλόγως των ατόμων που μένουν στο σπίτι, είναι και οι χρειαζούμενοι φακοί. Πέρα από τους κλασσικούς φακούς με μπαταρία, υπάρχουν στην αγορά φακοί που δουλεύουν με μανιβέλα. Στοιχίζουν γύρω στα 10 Ευρώ. Με 30-40 Ευρώ μπορούμε να προμηθευτούμε φακό, που να είναι ταυτόχρονα και ραδιόφωνο, αλλά και φορτιστής κινητού. Γύρω στα 30 Ευρώ κάνει και μια συσκευή φωτισμού γκαζιού, απ” αυτές που χρησιμοποιούνται στα campings. 5-10 Ευρώ κάνει ένα ηλιακό φως, το οποίο κρατάει μεν όλη τη νύχτα, αλλά δεν έχει μεγάλη ισχύ. Τέλος, υπάρχει και η πατροπαράδοτη λάμπα πετρελαίου της γιαγιάς με το πετρέλαιο, που είναι και ρομαντική!
Πρόβλημα 2ο: Παρασκευή φαγητών και συντήρησή φαγητών και τροφίμων.
Εδώ τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, κυρίως στη συντήρηση των τροφίμων. Αν ο καιρός είναι ψυχρός, τα τρόφιμα μπορούν να αντέξουν χωρίς ψύξη για κάτι παραπάνω από μια μέρα, χωρίς πρόβλημα. Θα πρέπει να μαγειρεύεται μικρή ποσότητα, ώστε να μη χρειάζεται διατήρηση. Το ψυγειάκι θαλάσσης είναι μια λύση, αλλά θα χρειαστεί τη βοήθεια των γειτόνων για τις παγοκυψέλες (δεν νομίζω να την αρνηθούν). Στο μαγείρεμα υπάρχουν περισσότερες λύσεις. Ενα μικρό γκαζάκι του καφέ κοστίζει περί τα 12 Ευρώ. Πέρα από τον καφέ, μπορείς να φτιάξεις απλά πράγματα, όπως βραστά αυγά, τηγανιτά, ομελέτες, κλπ. Με 30 Ευρώ υπάρχει μεγαλύτερη γκαζιέρα που παίρνει κατσαρόλα. Εχει μάλιστα κοινή βάση με το γκαζάκι του φωτός παραπάνω, οπότε μια μπουκαλίτσα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στις δυο συσκευές. Μια μπουκαλίτσα του μισού κιλού κοστίζει περί τα 20 Ευρώ, και μπορεί να αντέξει για μια βδομάδα με λογική χρήση. Υπάρχουν βέβαια και οι μεγάλες γκαζιέρες που κοστίζουν ??? Ευρώ, με τα δύο ή τα τρία μάτια, που παίρνουν τις μεγάλες μπουκάλες, οι οποίες συνήθως γεμίζουν με 20-30 Ευρώ.
Πρόβλημα 3ο: Προσωπική υγιεινή
Αν υπάρχει μωρό παιδί, καλό θα είναι να υπάρχει ηλεκτρικό στο σπίτι, ή βοήθεια από τους γείτονες. Υποθέτουμε ότι η παροχή νερού είναι ανεξάρτητη από την παροχή ρεύματος (δεν ισχύει το ίδιο σε όλα τα μέρη της χώρας). Το πρόβλημα εδώ κυρίως έγκειται στο ζεστό νερό. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ηλιακός θερμοσίφωνας (ο οποίος είναι ακριβός στην εγκατάσταση), θα χρησιμοποιηθεί η γκαζιέρα του μαγειρέματος. καλό θα είναι να ζεσταίνεται το νερό μέχρι βρασμού και να αναμιγνύεται με κρύο για να γίνεται χλιαρό. Ετσι έχουμε και τη μεγαλύτερη δυνατή οικονομία στην κατανάλωση.Αν μένουν δύο ή περισσότεροι στο σπίτι, ο ένας βοηθάει τον άλλον στο μπάνιο του. Το πλύσιμο των ρούχων μπορεί να γίνει με ένα απορρυπαντικό χεριού, όπως έκαναν οι γιαγιάδες μας.
Πρόβλημα 4ο: Κλιματισμός
Εδώ, το πρόβλημα έχει να κάνει κυρίως με το χειμώνα, αφού το καλοκαίρι υπάρχουν αρκετοί που επιβιώνουν χωρίς κλιματισμό. Η λογική λύση είναι μια θερμάστρα γκαζιού, που κοστίζει περί τα 100 Ευρώ. η μπουκάλα γεμίζει με 20-30 ευρώ όπως είπαμε παραπάνω. Με λογική χρήση διαρκεί πάνω από βδομάδα. Ζεσταίνουμε μόνο ένα χώ ρο μέσα στο σπίτι, τον οποίο φροντίζουμε να μονώσουμε όσο είναι δυνατόν. οποιος έχει τζάκι, μπορεί να το χρησιμοποιήσει, αλλά θα έχει νόημα κυρίως στο χωριό, αφού στην πόλη τα ξύλα στοιχίζουν ακριβά. τη μέρα, μπορούμε να περιπλανηθούμε σε χώρους κοινής ωφέλειας, οι οποίοι είναι θερμαινόμενοι.
Πρόβλημα 5ο: Επικοινωνία
Εχει να κάνει κυρίως με το κινητό και το λάπτοπ. φροντίζουμε να τα φορτίζουμε σε κοινόχρηστους χώρους, ή στο γραφείο για όσους έχουν ακόμη δουλειά. τα χρησιμοποιούμε στο σπίτι με φειδώ, για να μη μείνουμε από μπαταρία. Ειδικά για το λάπτοπ, χρησιμοποιούμε το WiFi ενός γείτονα, και κυρίως ενημερωνόμαστε με αυτό, παρά σπαταλάμε τη μπαταρία σε πιο ασήμαντες ασχολίες. Σε περίπτωση που έχουμε σταθερό υπολογιστή – αλλά και σε κάθε περίπτωση – μπορούμε να επισκεφτούμε φίλους μας και να χρησιμοποιήσουμε το δικό τους υπολογιστή. οπως είπαμε και παραπάνω, υπάρχουν ραδιόφωνα μαζί με φακούς με μανιβέλα. Υπάρχουν και μικρές τηλεοράσεις, που λειτουργούν με μπαταρίες, και κοστίζουν ??? Ευρώ.
Πρόβλημα 6ο: Ελεύθερος χρόνος
Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, προκύπτει αρκετός ελεύθερος χρόνος, ο οποίος τώρα καταναλώνεται σε ασχολίες σχετικές με αυτό. Αυτός ο χρόνος θα πρέπει να αναπληρωθεί με κάποιους τρόπους, για να μην οδηγήσει στην κατάθλιψη. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι ένα βιβλίο. Δεν χρειάζεται ρεύμα, και ανταλάσσεται με άλλα. Αν ο καιρός είναι καλός, μια βόλτα στο πάρκο ή στη θάλασσα ενδείκνυται. Η βόλτα στα σπίτια φίλων, πέρα από καλή παρέα, θα μας βοηθήσει και στην κοινωνικοποίησή μας, η οποία είναι σημαντική. Η χειροτεχνία, το πλέξιμο, η κηπουρική, είναι ασχολίες που μπορούν να γίνουν υπό το φως της ημέρας. Τα επιτραπέζια παιχνίδια μπορούν να παιχτούν και τη νύχτα. Η κουβεντούλα μπορεί να συντροφεύσει όλες τις ώρες της ημέρας. Αν μείνουμε μόνοι και χωρίς κάποια ασχολία, καλό θα είναι να σκεφτούμε που πήγαμε λάθος, και πως θα μπορέσουμε να βγούμε από την κατάστασή μας, παρά να πέφτουμε στην εύκολη λύση της κατάθλιψης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου