Ελληνική Αγροτική Ανάπτυξη

Ελληνική Αγροτική Ανάπτυξη

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Ο διατροφικός έλεγχος περνά μέσα από την εξόντωση των αγροτών


Γιατί ο FAO και η ΕΤΑΑ προωθούν την καταστροφή των αγροτών και της οικογενειακής γεωργίας;
Μείναμε έκπληκτοι και προσβεβλημένοι από ένα άρθρο που συνέγραψε ο Jose Graziano da Silva, Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τη Διατροφή και τη Γεωργία (FAO), και ο Suma Chakrabarti, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη (ΕΤΑΑ), που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Wall Street Journal στις 6 Σεπτεμβρίου 2012. (1)

Σε αυτό το άρθρο, καλούν τις κυβερνήσεις και τους κοινωνικούς φορείς να υιοθετήσουν τον ιδιωτικό τομέα ως «πρωταρχική μηχανή» της αναγκαίας αύξησης της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων.
Παρά το γεγονός ότι τα γραφόμενα από τους δύο επικεφαλής των δύο αυτών διεθνών οργανισμών με επιρροή μιλούν ειδικά για την Ανατολική Ευρώπη, καθώς και τη Βόρεια Αφρική, κάνουν επίσης σαφή έκκληση για μια παγκόσμια αύξηση των επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα και για την αρπαγή γης. Δηλώνοντας ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι δυναμικός και αποτελεσματικός, καλούν τις ιδιωτικές εταιρείες να «διπλασιάσουν τις επενδύσεις τους στην ίδια τη γη, τον εξοπλισμό και τους σπόρους».

Την ίδια στιγμή, οι συγγραφείς αυτού του άρθρου απομακρύνουν τους αγρότες, καθώς και τους πολιτικούς που τους προστατεύουν, με το πρόσχημα ότι αποτελούν βάρος που εμποδίζει την ανάπτυξη της γεωργίας, και για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να αποκλειστούν. Για αυτό το σκοπό, πιέζουν τις κυβερνήσεις να διευκολύνουν την ανάπτυξη των μεγάλων αγρο-τροφικών επιχειρήσεων. Το άρθρο τους δημοσιεύτηκε στο πλαίσιο μιας διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε από κοινού από τον FAO και την ΕΤΑΑ στην Κωνσταντινούπολη στις 13 Σεπτεμβρίου 2012, ένα γεγονός που περιγράφουν ως το τη μεγαλύτερη και σημαντηκότερη συνάντηση των αγρο-τροφικών επιχειρήσεων και των στελεχών τους που χαράζουν τη πολιτική τους.

Στο άρθρο τους, οι Graziano da Silva και Chakrabarti κάνουν μια σειρά από λοξοδρομημένους ισχυρισμούς που κρύβουν την πραγματικότητα σχετικά με τη γεωργία και τα τρόφιμα.
Παρουσιάζουν τη Ρωσία, την Ουκρανία και το Καζακστάν ως παραδείγματα όπου οι εταιρείες αγρο-τροφίμων «έχουν καταφέρει να μετατρέψουν τις κατεστραμμένες γαίες της δεκαετίας του 1990 (...) για να κάνουν αυτές τις χώρες τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών του παρόντος».
Αλλά δεν αναφέρουν ότι οι επίσημες στατιστικές των τριών χωρών δείχνουν ότι οι μικροί παραγωγοί και οι αγρότες και αγρότισσες είναι πιο παραγωγικοί από ό, τι οι μεγάλες αγρο-τροφικές επιχειρήσεις.


Οι μικροί παραγωγοί και οι αγρότες, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, είναι υπεύθυνοι για περισσότερο από το ήμισυ της γεωργικής παραγωγής της Ρωσίας, ενώ καταλαμβάνουν μόνο το ένα τέταρτο των γεωργικών γαιών. 
Στην Ουκρανία, οι αγρότες και μικροί παραγωγοί παράγουν το 55% της γεωργικής παραγωγής και αυτό σε μόνο το 16% της γεωργικής γης, ενώ στο Καζακστάν είναι το 73% της γεωργικής παραγωγής που παράγεται από τους αγρότες και μικρούς παραγωγούς, στο μισό έδαφος της χώρας. 
Γεγονός είναι ότι οι χώρες αυτές τροφοδοτούνται από τους αγρότες και αγρότισσες τους, γεγονός που ισχύει επίσης ανά τον κόσμο.
Όπου υπάρχουν επίσημα στοιχεία, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Κολομβία και τη Βραζιλία, ή σε μελέτες που έγιναν στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, η αγροτική γεωργία εμφανίζεται πιο αποτελεσματική από τις μεγάλες αγρο-τροφικές επιχειρήσεις.

Σε αντίθεση με ό, τι ισχυρίζεται ο γενικός διευθυντής του FAO, εκείνοι που έχουν πραγματικά την ικανότητα να θρέψουν τον κόσμο είναι οι αγρότες και αγρότισσες του κόσμου όλου. 
Η επέκταση της αγρο-τροφικής βιομηχανίας δεν έδρασε παρά μόνο για να επιδείνωσει τη φτώχεια, να καταστρέψει τη δυνατότητα μιας αξιοπρεπούς ζωής στις αγροτικές περιοχές, να αυξάνουν τη ρύπανση και την καταστροφή του περιβάλλοντος, και να επαναφέρει την μάστιγα της δουλείας, καθώς και τα πρόσφατα επεισόδια των τροφικών και κλιματικών κρίσεων.

Για τα κοινωνικά κινήματα και τους αγρότες και αγρότισσες ολόκληρου του κόσμου, είναι απαράδεκτο και ακόμη ακατανόητο το γεγονός ότι ένας Γενικός Διευθυντής του FAO προωθεί με αυτό το τρόπο τη καταστροφή της αγροτικής γεωργίας και την αύξηση της αρπαγής γης. 
Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι ακόμη πιο ανησυχητικοί επειδή έρχονται μετά από τρία χρόνια προσεκτικής και επίμονης δουλειάς της La Via Campesina και άλλων οργανισμών με σκοπό να επεξεργαστούν κατευθυντήριες εθελοντικές γραμμές του FAO για τη προστασία των κοινοτήτων έναντι της αρπαγής των γαιών. 
Το άρθρο έρχεται επίσης μετά την διαβεβαίωση που είχε δώσει επανειλημμένα ο Graziano da Silva, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας για την ηγεσία του FAO ότι δεσμευόταν να προωθήσει και να επικυρώσει τη σημασία της αγροτικής γεωργίας όπως και το κρίσιμο ρόλο που οι μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις θα πρέπει να διαδραματίσουν στην παραγωγή τροφίμων.
Η γλώσσα που χρησιμοποιείται από τους Graziano da Silva και Chakrabarti είναι σοκαριστική. Φράσεις όπως «να γονιμοποιηθεί ο πλανήτης με χρήματα» ή «να διευκολυνθεί η ζωή εκείνων που υποφέρουν από την πείνα» θέτουν υπό αμφισβήτηση την ικανότητα του FAO να διατηρήσει την αναγκαία αυστηρότητα και ανεξαρτησία του από τις μεγάλες αγρο-τροφικές επιχειρήσεις για να κάνει τη δουλειά του και να εκπληρώσει την εντολή του ΟΗΕ για την εξάλειψη της πείνας και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των αγροτικών πληθυσμών.

Αναρωτιόμαστε τι θέλει να πει ο FAO με το «Διεθνές Έτος της οικογενειακής γεωργίας», όταν ο γενικός διευθυντής του δηλώνει ότι τα εμπόδια που επιβραδύνουν την επέκταση της γεωργικής παραγωγής είναι «το σχετικό υψηλό επίπεδο του προστατευτισμού, η έλλειψη ορθής άρδευσης, και οι μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις αντιοικονομικού μεγέθους»
Αυτό το όραμα και η υποδούλωση του FAO στα αιτήματα και στα συμφέροντα των άπληστων επενδυτών ναρκοθετεί το συμβιβαστικό έργο που διεξάχθηκε τα τελευταία χρόνια μεταξύ των οργανώσεων των αγροτών και του FAO. 
Και αυτό εγείρει το ερώτημα γιατί ο FAO δεν έχει αναπτύξει μια πρόταση για συγκεκριμένη και αποτελεσματική δράση για την προώθηση της οικογενειακής γεωργίας ως θεμελιώδη απάντηση στην παγκόσμια επισιτιστική κρίση που εμπλουτίζει, για μια ακόμη φορά, τις διακρατικές τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις. 
Αναρωτιόμαστε πού θα πάνε οι αγροτικές οικογένειες, άν αυτά τα σχέδια μετατροπής των γαιών τους σε μέγα βιομηχανικά αγροκτήματα να γίνούν πραγματικότητα; (2)

Πέρα από το διακύβευμα του FAO εγκαταλείποντας την αποστολή του, εκφράζουμε επίσης τη βαθιά μας ανησυχία για τον ενεργό ρόλο που παίζει η ΕΤΑΑ για την προώθηση, και τα κέρδη που απολαμβάνει, επενδύσεων σε αρπαγές γης και της ανάληψης της γεωργίας από μεγάλες αγρο-τροφικές επιχειρήσεις. Η θέση της ΕΤΑΑ είναι ακόμα πιο επικίνδυνη σήμερα που έχει επεκτείνει την περιοχή των δραστηριοτήτων της στη Βόρεια Αφρική.

Αυτό που χρειάζονται σήμερα η γεωργία και ο πλανήτης είναι ακριβώς το αντίθετο από ό, τι προτείνουν οι Chakrabarti και Graziano da Silva. 
Η ανθρωπότητα και εκείνοι που υποφέρουν από τη πείνα χρειάζονται τις αγροτικές και γεωργικές περιοχές, όπου ζει ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός, να προστατεύονται και να προάγονται  -επειδή η αγροτική γεωργία είναι πιο αποτελεσματική και παραγωγική, επειδή παράγει το τουλάχιστον το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων και την πλειοψηφία των θέσεων εργασίας στις αγροτικές περιοχές, και, τέλος, επειδή ψύχει τον πλανήτη.

Τα μέσα διαβίωσης των αγροτών, των αγροτισσών και των ιθαγενών λαών, καθώς και τα συστήματά τους για την τροφική παραγωγή, δεν μπορεί να καταστραφούν για να δημιουργηθεί μια νέα πηγή τεράστιων κερδών για μια μικρή ομάδα ελίτ. 
Χρειαζόμαστε ολοκληρωμένες και αποτελεσματικές γεωργικές μεταρρυθμίσεις που θα παραδώσουν τη γη και τα εδάφη στα χέρια του αγροτικού πληθυσμού. 
Η εμπορευματοποίηση και αρπαγή γης πρέπει να σταματήσουν και να αντιστραφούν. Δεν χρειαζόμαστε βιομηχανίες τροφίμων, χρειαζόμαστε μεγαλύτερο αριθμό κοινοτήτων ιθαγενών οικογενειών αγροτών που ζουν σε πλήρη αξιοπρέπεια και σεβασμό.

Οι αγρότες και αγρότισσες θρέφουν τον κόσμο, οι αγρο-τροφικές βιομηχανίες τον καταληστεύουν.

(2) Voir, par exemple, James Cusick, "We’ll make a killing out of food crisis, Glencore trading boss Chris Mahoney boasts", The Independent, Londres, 23 août 2012,http://www.independent.co.uk/news/w... ; Tom Bawden, "Barclays makes £500m betting on food crisis", The Independent, Londres, 1 septembre 2012,http://www.independent.co.uk/news/b... ; et Peter Greste, "Rising food prices hit Nairobi slums", Al Jazeera, Doha, 6 septembre 2012, http://www.aljazeera.com/video/afri...

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Ψήφισμα ΟΗΕ :Δικαιώματα και υποχρεώσεις καταναλωτή

5-1. Δικαιώματα & Υποχρεώσεις Καταναλωτή

Τα δικαιώματα του καταναλωτή έχουν προσδιορισθεί και αναγνωρισθεί με ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών.
Η αναγνώριση αυτή έδωσε μεγάλη ώθηση στη δυναμική του κινήματος για την προστασία του καταναλωτή. Ηδη, τα δικαιώματα αυτά έχουν ενταχθεί στις εθνικές νομοθεσίες των περισσοτέρων λαών ενώ τα δικαστήρια, κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας, επιβάλουν αυστηρές ποινές στις περιπτώσεις καταπατήσεων. Το κίνημα της προστασίας του καταναλωτή έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει για να φτάσει σε ένα σημείο επιτευγμάτων που θα μπορεί να χαρακτηρισθεί ικανοποιητικό. Κι’ αυτό, κύρια γιατί το πλέγμα των δικαιωμάτων αυτών θα πρέπει να παύσει να αποτελεί ένα κείμενο-ευχολόγιο και να γίνει συνείδηση κάθε πολίτη ο οποίος θα αρχίσει πλέον να διεκδικεί, σε κάθε περίπτωση, τα δικαιώματά του. Αυτό θα οδηγήσει στις απαραίτητες ισορροπίες μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων τόσο των καταναλωτών όσο και των προμηθευτών. Αν και αυτό θα απαιτήσει πολύ χρόνο ακόμη γιατί είναι θέμα νοοτροπίας (κουλτούρας) στους πολίτες κάθε χώρας, είναι ευχάριστο και ευοίωνο να βλέπει κανείς τις υψηλές προτεραιότητες που δίνει ειδικά στο θέμα αυτό η Ευρωπαϊκή Ενωση.
Στην Ελλάδα, όπως συνήθως, τα πράγματα παραμένουν πολύ πίσω, κάτι που δεν οφείλεται τόσο στους πολίτες αλλά στις ενώσεις καταναλωτών που δεν έχουν καταφέρει να ισχυροποιηθούν και να επιβάλλουν την παρουσία τους και τον ρόλο τους. Αντίθετα, βουλιάζουν στο τέλμα της γενικολογίας, της αναποτελεσματικότητας, των προσωπικών φιλοδοξιών των επι κεφαλής καθώς και της οικονομικής-κρατικοδίαιτης καχεξίας που τις χαρακτηρίζουν.  Σ’ αυτή την κατάσταση, το ΕΙΧΕ έχει ξεφύγει από τα στενά όρια της ελληνικής πραγματικότητας και έχει ανοίξει νέους δρόμους στο χώρο της ολικής στήριξης του  Ευρωπαίου καταναλωτή (αρχίζοντας από τους Ελληνες) και των δικαιωμάτων του.  
Παραθέτουμε τον πίνακα των θεμειωδών δικαιωμάτων του καταναλωτή που αναγνωρίζονται στη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών:
CONSUMER RIGHTS  -  ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
1. Basic needs
The right to basic goods and services that guarantee survival, adequate food, clothing, shelter, health care and sanitation
1. Βασικές ανάγκες
Το δικαίωμα στα στοιχειώδη αγαθά και υπηρεσίες που διασφαλίζουν την επιβίωση: επαρκή τροφή, ένδυση, στέγη, ιατρική φροντίδα, εκπαίδευση και συνθήκες υγιεινής διαβίωσης
2. Safety
The right to be protected against the marketing of goods or the provision of services that are hazardous to health and life
2. Ασφάλεια
Το δικαίωμα στην προστασία από προϊόντα και υπηρεσίες που είναι επιβλαβή για την υγεία και την ίδια την ζωή
3. Choice
The right to choose products and services at competitive prices with an assurance of satisfactory quality
3. Επιλογή
Το δικαίωμα στην επιλογή προϊόντων και υπηρεσιών σε ανταγωνιστικές τιμές και με την διασφάλιση ικανοποιητικής ποιότητας
4. Information
The right to be protected against dishonest or misleading advertising or labeling and the right to be given the facts and information needed to make an informed choice
4. Πληροφόρηση
Το δικαίωμα στην προστασία από ανέντιμη ή παραπλανητική διαφήμιση ή περιγραφή προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και το δικαίωμα πρόσβασης στα δεδομένα και τις πληροφορίες που είναι αναγκαία για να μπορεί να κάνει μια ενημερωμένη επιλογή
5. Representation
The right to express consumer interests in the making and execution of government policy
5. Εκπροσώπηση
Το δικαίωμα στην διατύπωση των συμφερόντων του καταναλωτή στην διαμόρφωση και την υλοποίηση κάθε κυβερνητικής πολιτικής
6. Redress
The right to be compensated for misrepresentation, shoddy goods or unsatisfactory services
6. Αποζημίωση
Το δικαίωμα σε αποζημίωση λόγω παραπλάνησης ή μη ικανοποιητικών προϊόντων ή υπηρεσιών
7. Consumer education
The right to acquire the knowledge and skills necessary to be an informed consumer
7. Εκπαίδευση καταναλωτή
Το δικαίωμα στην πρόσβαση στη γνώση και στις δεξιότητες που απαιτούνται για να γίνει κανείς επαρκώς ενημερωμένος καταναλωτής
8. Healthy environment
The right to live and work in an environment which is neither threatening nor dangerous and which permits life or dignity and well-being
8. Υγιές περιβάλλον
Το δικαίωμα στη ζωή και εργασία σε περιβάλλον που δεν συνιστά απειλή ούτε κινδύνους και επιτρέπει ζωή με αξιοπρέπεια και ευημερία

Από τα οκτώ (8) αυτά βασικά δικαιώματα, το ΕΙΧΕ εξασφαλίζει πλήρη κάλυψη για τα πρώτα επτά δικαιωμάτων ενώ το τελευταίο (8- Υγιές περιβάλλον) είναι γενικού χαρακτήρα και ευρέως φάσματος που δεν μπορεί να στηριχθεί από μία ένωση καταναλωτών αλλά απαιτεί υποδομές και παρεμβάσεις που εντάσσονται στο ρόλο του Κράτους. Ως δε τις πέντε (5) ευθύνες του καταναλωτή που αναφέρονται παρακάτω, τις τονίζουμε όλες και προάγουμε συστηματικά την συναντίληψη για την αποτελεσματική ανάδειξή τους.
                    CONSUMER RESPONSIBILITIES                ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
1. Critical Awareness
The responsibility to be more alert and questioning about the price and quality of goods and services we use
1. Συνειδητοποίηση
Η ευθύνη για επαγρύπνιση και η διερεύνηση των τιμών και της ποιότητας των χρησιμοποιούμενων αγαθών και υπηρεσιών
2. Action
The responsibility to assert ourselves and act to ensure that we get a fair deal. As long as we remain passive consumers, we will continue to be exploited
2. Δράση
Η ευθύνη να επιβάλουμε την παρουσία μας και να δράσουμε ώστε να εξασφαλίσουμε εύλογους όρους. Οσο παραμένουμε παθητικοί καταναλωτές, θα συνεχίσουμε να είμαστε θύματα εκμετάλλευσης
3. Social concern
The responsibility t o be aware of the impact of our consumption on other citizens, especially disadvantaged or powerless groups whether in the local, national or international community
3. Κοινωνική ευαισθητοποίηση
Η ευθύνη να έχουμε συνείδηση των επιπτώσεων της κατανάλωσής μας στούς άλλους πολίτες, ιδιαίτερα τους μη προνομιούχους και τους αδύναμους στην τοπική, τη διεθνή και την παγκόσμια κοινότητα
4. Environmental awareness
The responsibility to understand the environmental consequences of our consumption. We should recognize our individual and social responsibility to conserve natural resources and protect the earth for future generations
4. Περιβαλλοντολογική συνείδηση
Η ευθύνη να κατανοήσουμε τις περιβαλλοντολογικές συνέπειες της κατανάλωσης που κάνουμε. Πρέπει να αναγνωρίσουμε την ατομική και κοινωνική μας ευθύνη να διατηρήσουμε τους φυσικούς πόρους και να προστατεύσουμε τη Γή προς όφελος των επόμενων γενεών
5. Solidarity
The responsibility to organize together as consumers to develop the strength and influence to promote and protect our interests
5. Συμπαράταξη
Η ευθύνη να οργανωθούμε σαν καταναλωτές για να αναπτύξουμε την δύναμη και την επιρροή που προάγει και προστατεύει τα συμφέροντά μας

ΣΗΜ.: Η μετάφραση στα Ελληνικά έγινε από το ΕΙΧΕ.
                                                     ΣΟΦΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ       Πρόσεχε τις σκέψεις σου γιατί γίνονται επιθυμίες.
  Πρόσεχε τις επιθυμίες σου γιατί γίνονται πράξεις 
  (συχνά
 με δανεικά  από τράπεζες, προσθέτουμε εμείς στο ΕΙΧΕ)
 Πρόσεχε τις πράξεις σου γιατί γίνονται συνήθειες.
 Πρόσεχε τις συνήθειές σου γιατί δημιουργούν    
  χαρακτήρα.                                                                
 Και ο χαρακτήρας πλέον δεν μεταβάλλεται...          
 Είσαι εσύ...                                                                 
                                                                                       
             Source : EIXE

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Σημαντική αύξηση των εξαγωγών μας προς Ρωσία



Σημαντική αύξηση των εξαγωγών της Ελλάδας προς τη Ρωσία, της τάξεως του 34,12%, προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, για το πρώτο εξάμηνο 2012, όπως ενημερώνει με έγγραφό του το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα.

Σημαντική αύξηση των εξαγωγών μας προς Ρωσία
Επισημαίνει όμως, ότι στα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται τα προϊόντα ενέργειας επειδή η ΕΛΣΤΑΤ προβαίνει στην ενσωμάτωση των αναθεωρημένων πρωτογενών στοιχείων προϊόντων ενέργειας που της έχουν παρασχεθεί από τις Τελωνειακές Αρχές. Ειδικότερα, εκτός των προϊόντων ενέργειας το πρώτο εξάμηνο 2012 οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν σε 218,5 εκατ. ευρώ, έναντι 162,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα 2011. Δηλαδή:
Η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών κατά 34,12% οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εξαγωγών της δασμολογικής κατηγορίας 08.10 (φράουλες, σμέουρα, βατόμουρα) κατά 68,68%, της κατηγορίας 43.03 (γουνοδέρματα) κατά 22,65% ενώ ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η αύξηση που καταγράφεται στη δασμολογική κατηγορία 20.07 (πολτοί καρπών και φρούτων, μαρμελάδες) κατά 220,54%.
- Ενθαρρυντική είναι η αύξηση που καταγράφεται και στις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων όπως βερίκοκα, κεράσια, ροδάκινα, ηλεκτρικές συσκευές για ενσύρματη τηλεφωνία, ενώ εντύπωση προκαλεί η αύξηση κατά 6.261% των εξαγωγών χρωμάτων και βερνικιών. Τέλος, παρατηρείται, ότι και στις υπόλοιπες δασμολογικές κατηγορίες υπάρχει αύξηση των εξαγωγών μας κατά μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό, «γεγονός όχι συνηθισμένο όπως δείχνει η εμπειρία», καταλήγει η σχετική έκθεση της πρεσβείας μας.

Αυξήθηκε το εξωτερικό εμπόριο της Ελλάδας με την Κίνα



Το εξωτερικό εμπόριο της Ελλάδας με την Κίνα (Λ.Δ. Κίνας, Χονγκ Κονγκ. Μακάο, Ταϊβάν) και τη Μογγολία παρουσίασε σημαντική βελτίωση, κατά το α΄ εξάμηνο του 2012 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Αυξήθηκε το εξωτερικό εμπόριο της Ελλάδας με την Κίνα
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat όπως αναφέρει έγγραφο της πρεσβείας μας, οι εξαγωγές προς τη Λ.Δ. Κίνας ανήλθαν στα 175,34 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 54%. Η αύξηση οφείλεται, κυρίως, σε εξαγωγές καυσίμων (40,86 εκατ. ευρώ) και βαμβακιού (31,24 εκατ. ευρώ). Αξιοσημείωτη άνοδος σημειώθηκε επίσης, για τον τομέα τροφίμων και ποτών, τα φαρμακευτικά, χημικά-πλαστικά προϊόντα και τα απορρίμματα μετάλλων. Οι εισαγωγές από τη Λ.Δ. Κίνας συνέχισαν την καθοδική τους τάση, εμφανίζοντας μείωση κατά -17,1%, στα 1,2 δισεκατ. ευρώ.
Σύμφωνα, εξάλλου, με τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων της Λ.Δ. Κίνας, οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν στα 222,47 εκατ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 68,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2011. Αντίστοιχα, οι κινεζικές εξαγωγές ανήλθαν στα 1.765,9 εκατ. δολάρια, καταγράφοντας πτώση -10%. Οι εξαγωγές προς Χονγκ Κονγκ αυξήθηκαν κατά 60% και ανήλθαν στα 44,9 εκατ. ευρώ (στοιχ. Eurostat). Σημαντικότερος αυξητικός παράγων υπήρξε η αύξηση των εξαγωγών συσκευών και τηλεπικοινωνιών και εγγραφής ήχου (18,33 εκατ. ευρώ), καθώς και η βελτίωση σε κατηγορίες προϊόντων όπως τρόφιμα-ποτά, χημικά-πλαστικά, διάφορα βιομηχανικά είδη και απορρίμματα μετάλλων.
Οι εισαγωγές από το Χονγκ Κονγκ μειώθηκαν κατά -9,6% στα 17,13 εκατ. ευρώ. Οι εξαγωγέςπρος Ταϊβάν αυξήθηκαν κατά 48,1% και ανήλθαν στα 8,28 εκατ. ευρώ. Σημαντικότερα εξαγώγιμα προϊόντα αποτέλεσαν το βαμβάκι (2,06 εκατ. ευρώ), ηλεκτρικά μηχανήματα και συσκευές, απορρίμματα μετάλλων, μάρμαρα και ελαιόλαδο. Οι εισαγωγές από Ταϊβάν ανήλθαν στα 49,3 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά -24,3%. Το εξωτερικό εμπόριο με το Μακάο και τη Μογγολία κινείται σε αμελητέα επίπεδα.

Δεν «τιμούν» τα αγροτικά μας προϊόντα οι Ευρωπαίοι εταίροι μας



Μεγάλο μερίδιο στις εξαγωγές της Ελλάδας, αλλά πολύ μικρό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε σχέση με τις πραγματικές του δυνατότητες, έχει ο κλάδος των αγροτικών προϊόντων.

Δεν «τιμούν» τα αγροτικά μας προϊόντα οι Ευρωπαίοι εταίροι μας
Αυτό προκύπτει από στοιχεία, που παρουσίασε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Δημήτρης Λακασάς, στη διάρκεια συνάντησής τους, στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της 77ης ΔΕΘ. Συγκεκριμένα, η συμμετοχή των αγροτικών προϊόντων στις ελληνικές εξαγωγές διαμορφώθηκε πέρυσι στο 19%, έστω μειωμένη σε σχέση με το 25,1% του 2010. Ωστόσο, ο κλάδος παρέμεινε χαμηλά στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή λίστα: το 2011, η Ελλάδα κατατασσόταν 16η μεταξύ των κοινοτικών κρατών στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, με μερίδιο μόλις 1% επί των συνολικών ευρωπαϊκών εξαγωγών.
«Η θέση των αγροτικών εξαγωγικών επιδόσεων της χώρας μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερη, βάσει της δυναμικής του κλάδου και των προοπτικών ανάπτυξής του», σημείωσε ο κ. Λακασάς και επανέλαβε την πάγια θέση του ΣΕΒΕ για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής εξαγωγών, με τη δημιουργία εθνικού φορέα εξωστρέφειας. Για να βελτιωθεί η εικόνα, υπογράμμισε την ανάγκη απλοποίησης των ελεγκτικών διαδικασιών, που ισχύουν σήμερα κατά την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων. «Σε αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσουν σημαντικά η μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση του κοινοτικού θεσμού του εγκεκριμένου εμπόρου από τους Έλληνες εξαγωγείς του κλάδου και συμπληρωματικά του εντεταλμένου γεωτεχνικού, που προωθεί το Υπουργείο, με την προϋπόθεση να καλύψει τις ανάγκες της εξαγωγής χωρίς να δημιουργήσει πρόσθετες επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις που καταβάλλουν ήδη ανταποδοτικά τέλη με επιπτώσεις στο κόστος και στην ανταγωνιστικότητά τους», υπογράμμισε ο κ. Λακασάς.
Ζήτησε ακόμη την ενίσχυση της εξωστρέφειας των αγροτικών επιχειρήσεων πρώτης μεταποίησης, κυρίως με άυλες δαπάνες μέσω προγραμμάτων τύπου «Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα» του ΕΠΑΝ ΙΙ. Αναφερόμενος στις προϋποθέσεις εισόδου ελληνικών αγροτικών προϊόντων σε αγορές τρίτων χωρών, όπως η Kίνα και η Ινδία, οι οποίες εφαρμόζουν ιδιαίτερα αυστηρούς κανόνες και πρότυπα για την εισαγωγή γεωργικών προϊόντων, ο κ. Λακασάς ζήτησε την ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών από την ελληνική πλευρά για τη διασφάλιση αυτών των προϋποθέσεων, όπως ήδη πράττουν επιτυχώς η Ιταλία και η Ισπανία.

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Ελπίδες για νέες θεραπείες από τη λεπτομερή ανάλυση του DNA

Με δύο σπουδαίες ανακαλύψεις, «πολυεθνική» επιστημονική ομάδα κατάφερε να αναλύσει το 80% του ανθρώπινου γενετικού υλικού (DNA), ενώ μέχρι σήμερα οι έρευνες επικέντρωναν την προσοχή τους μόνο στο 2%. Αυτό γεννά ελπίδες για καλύτερη κατανόηση των ασθενειών και ταχύτατη ανάπτυξη νέων θεραπειών. Τα αποτελέσματα προκύπτουν από την πιο λεπτομερή ανάλυση του ανθρώπινου γονιδιώματος, δηλαδή της «ορχήστρας» των γονιδίων του οργανισμού που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Η πρώτη μεγάλη ανακάλυψη αφορά τα «σκουπίδια» DNA, δηλαδή το άχρηστο τμήμα του γενετικού υλικού. Οπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες, όχι μόνο δεν είναι άχρηστο, αλλά είναι ιδιαίτερα λειτουργικό και συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στις διεργασίες της ομαλής λειτουργίας του οργανισμού. Η δεύτερη ανακάλυψη αφορά τέσσερα εκατομμύρια γονίδια - διακόπτες, όπως τα ονόμασαν. Αυτά είναι τμήματα του ίδιου του DNA και λειτουργούν ως διακόπτες λειτουργίας του κυττάρου. Δηλαδή ελέγχουν πότε ένα γονίδιο θα λειτουργεί ή θα παραμένει ανενεργό- ακριβώς όπως ένας διακόπτης που αναβοσβήνει το φως. Στο επίτευγμα συμμετείχαν περισσότεροι από 400 επιστήμονες, σε 32 εργαστήρια στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ισπανία, την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν συγχρόνως σε 30 διασυνδεόμενα επιστημονικά έντυπα, τα οποία διατέθηκαν με ελεύθερη πρόσβαση (δωρεάν) μέσω Διαδικτύου. Επιπλέον, δημοσιεύθηκαν σε τρεις μεγάλου βεληνεκούς επιστημονικές επιθεωρήσεις, τις «Nature», «Genome Biology» και «Genome Research». Αλμα της επιστήμης. Το 2003 ολοκληρώθηκε η «Εγκυκλοπαίδεια των Στοιχείων του DNA», στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου Encode, δηλαδή η αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος. Οι ειδικοί όμως τότε θεωρούσαν ως δεδομένο ότι είχαν αναγνωρίσει όλα τα λειτουργικά στοιχεία που περιλαμβάνει το ανθρώπινο γονιδίωμα. Το 2007 ολοκληρώθηκε ακόμη ένα πρόγραμμα, δοκιμαστικό, που αφορούσε την ανάλυση του 1% του ανθρώπινου γονιδιώματος. Και ενώ μέχρι σήμερα οι επιστήμονες είχαν στραμμένη την προσοχή τους στα γονίδια που κωδικοποιούσαν πρωτεΐνες και αποτελούσαν συνολικά το 2% του γονιδιώματος, χθες αργά το βράδυ ανακοίνωσαν πως στο πλαίσιο του έργου Encode, έχουν πλέον αναλύσει τρία δισεκατομμύρια ζευγάρια γενετικού κώδικα. Αυτό μεταφράζεται στο 80% του γονιδιώματος του ανθρώπου. Μάλιστα, ανακάλυψαν ότι όλο αυτό τελεί λειτουργίες που επηρεάζουν την υγεία μας, είναι δηλαδή λειτουργικό. «Σκουπίδια» DNA. Τα γονίδια είναι μικρά τμήματα του DNA που περιέχουν πληροφορίες για το ποιο χημικό ή ποια πρωτεΐνη θα πρέπει να παραγάγουν. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούν και τις ασθένειες ή τις καταπολεμούν. Η επιστημονική ομάδα ανέλυσε το αχανές περιβάλλον του γονιδιώματος που ονομάζεται «σκουπίδια» DNA, καθώς έμοιαζε να έχει κάποιου είδους λειτουργικότητα, αλλά η επιστημονική γνώση για αυτό ήταν ελάχιστη. Ο δρ Εγουαν Μπίρνι, από το Ευρωπαϊκό Ιδρυμα Βιοπληροφορικής στο Κέμπριτζ, που ήταν υπεύθυνος της ανάλυσης, δήλωσε πως «ο όρος "σκουπίδια" DNA, πρέπει να πάει στο καλάθι των αχρήστων». «Από τα αποτελέσματα της μελέτης μας καθίσταται σαφές ότι είναι λειτουργικό πολύ μεγαλύτερο τμήμα του γονιδιώματος από αυτό που εκτιμούσαμε μέχρι σήμερα». Source : TA NEA