Ελληνική Αγροτική Ανάπτυξη

Ελληνική Αγροτική Ανάπτυξη

Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012

Το " Κίνημα της Πατάτας" δείχνει τον δρόμο

Τέσσερις ώρες χρειάστηκαν τα μέλη της Ομάδας Εθελοντικής Δράσης του Νομού Πιερίας για να διανείμουν 24 τόνους πατάτες Νευροκοπίου σε 533 οικογένειες του νομού στην τιμή των 25 λεπτών το κιλό. Η πρώτη σύμπραξη παραγωγών και ενεργών πολιτών συγκίνησε το πανελλήνιο, θέτοντας σε νέα βάση τη διαμόρφωση των τιμών στο ράφι.
Η συμβολική διαμαρτυρία των πατατοπαραγωγών από το Νευροκόπι της Δράμας στις αρχές Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της κλαδικής έκθεσης «Agrotica 2012», έλαβε μια απρόσμενη εξέλιξη. Οι παραγωγοί διένειμαν στο κοινό της συμπρωτεύουσας δωρεάν το προϊόν τους, θυμίζοντας στην επίσημη πολιτεία τα προβλήματα του κλάδου. Αντί της πολιτείας, ανταποκρίθηκαν ενεργοί πολίτες από την Κατερίνη, με θαυμαστά ωστόσο αποτελέσματα.
Την απόσταση Κατερίνης-Νευροκοπίου εκμηδένισε το διαδίκτυο, καθώς οι παραγωγοί αποδέχτηκαν την πρόταση της Ομάδας Εθελοντικής Δράσης του Νομού Πιερίας να διαθέσουν μέσω της ιστοσελίδας www.otoposmou.gr τη σοδειά τους έναντι 25 λεπτών το κιλό. Ενεργοί πολίτες και παραγωγοί έδωσαν τα χέρια, ενώ οι εθελοντές της Κατερίνης, έμπειροι και αποτελεσματικοί, ανέλαβαν δράση. Στη διάρκεια των επόμενων ημερών ανάρτησαν στην ιστοσελίδα τους την πρωτοβουλία «2,5 ευρώ το δεκάκιλο», αδειάζοντας τις αποθήκες στο Νευροκόπι. Μια αλυσίδα ενεργών πολιτών στήθηκε στο χώρο στάθμευσης του Δικαστικού Μεγάρου Κατερίνης το περασμένο Σάββατο, όπου κατέφθασαν περιχαρείς οι παραγωγοί με τα προϊόντα τους.

Χωρίς μεσάζοντες
Επί τέσσερις ώρες εθελοντές πρόσφεραν στο περίπτερο ενημέρωσης και στον έλεγχο των παραγγελιών, ρύθμιζαν την κυκλοφορία, μετέφεραν τις συσκευασίες, βοηθούσαν τους ηλικιωμένους καταναλωτές και καθάριζαν τους χώρους. «Ο παραγωγός πληρώθηκε cash και έφυγε από την Κατερίνη έχοντας στην τσέπη του ζεστό χρήμα, αντί της άχαρης εξάμηνης επιταγής του μεσάζοντα, και βεβαίως μια νέα παραγγελία για την επόμενη εβδομάδα» περιγράφουν τα μέλη της Ομάδας Εθελοντικής Δράσης του Νομού Πιερίας.
Τις επόμενες μέρες οι απαιτήσεις των καταναλωτών της Κατερίνης πολλαπλασιάστηκαν, καθώς μόνο 1.110 οικογένειες στο νομό παρήγγειλαν μέσα σε 20 ώρες 75 επιπλέον τόνους πατάτες, που θα διανεμηθούν σήμερα (Σάββατο) στην ίδια τιμή. Σε ειδική ψηφιακή φόρμα παραγγελίας καταγράφονται το ονοματεπώνυμο, η ώρα της παραγγελίας, η ποσότητα και στοιχεία επικοινωνίας των πολιτών. Οι καταναλωτές λαμβάνουν στο κινητό τους τηλέφωνο μήνυμα όπου αναγράφεται η ώρα και το ακριβές σημείο παραλαβής. Δέκα ομάδες των 100 ατόμων παραλαμβάνουν τις παραγγελίες με απόσταση μισής ώρας, αποφεύγοντας το συνωστισμό.

Ηλεκτρονικές παραγγελίες
Η διαδικασία παραλαβής θυμίζει εγγραφή σε επιστημονικό συνέδριο, περιγράφει στην «F.S.» ο Ηλίας Τσολακίδης, ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Εθελοντικής Δράσης του Νομού Πιερίας, καθώς με τρεις φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σε λιγότερο από 5 λεπτά κάθε καταναλωτής προσέρχεται επιβεβαιώνοντας την εγγραφή του στο ηλεκτρονικό σύστημα παραγγελίας, λαμβάνει λιανική απόδειξη και με το απόκομμα κατευθύνεται σε ένα από τα τρία φορτηγά για να παραλάβει τις πατάτες. Στην αλυσίδα των εθελοντών προστίθενται καθημερινά νέες ειδικότητες. Ένας σκηνοθέτης από την Αθήνα θα καταγράψει αμισθί τη διαδικασία, ώστε ένα ντοκιμαντέρ να εξοικειώνει στο εγγύς μέλλον Έλληνες και Ευρωπαίους καταναλωτές με ανάλογες πρακτικές.
Με το σύνθημα «Βuy like a Greek» και το οπτικοακουστικό υλικό ανά χείρας, οι εθελοντές της Κατερίνης θα προσφέρουν την τεχνογνωσία τους στους Ισπανούς, τους Πορτογάλους και τους λοιπούς «μνημονιακούς» λαούς της Ευρώπης, καλώντας τους να αντιγράψουν το παράδειγμά τους.

Προσεχώς, λάδι
Συγκινημένοι οι πατατοπαραγωγοί από το ακριτικό Νευροκόπι θα προσφέρουν δωρεάν 2 τόνους πατάτες στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Ομάδας Εθελοντικής Δράσης του Νομού Πιερίας, ενώ τη σκυτάλη θα πάρουν τα μέλη της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας, έχοντας ήδη συγκεντρώσει παραγγελίες για 24 τόνους ελληνικής πατάτας. Την ίδια ώρα άοκνοι οι εθελοντές ετοιμάζουν πυρετωδώς τις επόμενες δράσεις τους. «Αναρτήσαμε στο διαδίκτυο ένα ερωτηματολόγιο για το επόμενο προϊόν» εξηγεί ο κ. Τσολακίδης, προκειμένου οι καταναλωτές να επιλέξουν μαζικά το προϊόν της προτίμησής τους, κατευθύνοντας την ομάδα. Καθώς το 54% των συμμετεχόντων ζητά ελαιόλαδο, «το επόμενο προϊόν θα είναι το λάδι και μάλλον θα το ψάξουμε στην Πελοπόννησο ή την Κρήτη».
Εκτός των ενθουσιασμένων καταναλωτών, δεκάδες παραγωγοί απ’ όλη την Ελλάδα αποστέλλουν προσφορές και πιστοποιητικά ποιότητας των προϊόντων τους προς την ομάδα, ζητώντας την ευκαιρία να διαθέσουν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας όλη τους την παραγωγή. «Χρειάζονται και οι μεσάζοντες» επισημαίνει ο κ. Τσολακίδης και στηλιτεύει την αισχροκέρδεια, καθώς αναδεικνύονται τα πραγματικά περιθώρια κέρδους των αλυσίδων διάθεσης τροφίμων. Αδιάψευστοι μάρτυρες για τους εθελοντές της Κατερίνης οι αριθμοί, εφόσον οι πατάτες στην πόλη τους κόστιζαν 70 λεπτά το κιλό πριν από τη δράση, 39 λεπτά το κιλό την ημέρα της ανακοίνωσης της πρωτοβουλίας και 34 λεπτά το κιλό την επομένη της πρώτης διανομής στις ίδιες αλυσίδες τροφίμων. Κοντά στη σύναψη συμφωνίας βρίσκονται τα μέλη της Ομάδας Εθελοντικής Δράσης του Νομού Πιερίας και με τους ορυζοπαραγωγούς από τη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να διαθέσουν την παραγωγή τους προς 75 λεπτά το κιλό στο ψηφιακό καταναλωτικό κίνημα, όταν το κόστος λιανικής πώλησης στα ράφια των αλυσίδων τροφίμων υπερβαίνει τα 3 ευρώ το κιλό.

Η επανάσταση της επαρχίας
Αδύναμοι να παρακολουθήσουν τον εγχώριο ανταγωνισμό, τις δυνατότητες της τεχνολογίας και τη διάθεση ενεργών πολιτών σε όλη τη χώρα αξιοποιούν αγροτικοί συνεταιρισμοί και μικροί παραγωγοί, προκειμένου τα ελληνικά προϊόντα να φτάνουν εγκαίρως και σε προσιτές τιμές στα αστικά κέντρα. Πελάτες μέσω της ιστοσελίδας www.prespabeans.gr σε όλη την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο έχουν αποκτήσει τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φασολοπαραγώγων «Πελεκνος». «Αυτή η ιστορία, το να μπορεί ο καταναλωτής μέσω του διαδικτύου να παραγγέλνει φασόλια Πρεσπών, έχει ξεκινήσει από το 2004» εξηγεί στην «F.S.» ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Νίκος Στεργίου. Η ηλεκτρονική πώληση εξασφαλίζει στους καταναλωτές μειωμένη τιμή κατά 50%. Οκτώ με εννιά ευρώ το κιλό κοστίζουν τα φασόλια Πρεσπών στα καταστήματα τροφίμων, ενώ με 4 ευρώ το κιλό το ίδιο προϊόν παραδίδεται κατ’ οίκον εντός 2 ημερών. Στη Μελενίκου 29, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, προϊόντα εγχώριων συνεταιρισμών και μικρών παραγωγών φιλοξενεί η Συνεταιριστική Παράκαμψη Μεσαζόντων (www.synparmes.gr). Ο αστικός προμηθευτικός συνεταιρισμός ΣΠΑΜΕ γεννήθηκε πριν από 2 χρόνια στο Βορρά και βασίζεται στις δυνάμεις εθελοντών, που διατηρούν ανοιχτό σε βάρδιες πρατήριο ειδών πρώτης ανάγκης, εισπράττοντας μόνο το 10% της τιμής για τα πάγια έξοδα του χώρου. Είδη διατροφής από τον Μανταμάδο της Λέσβου μέχρι τα Χανιά και την Κέρκυρα περιμένουν σε αφθονία τους Θεσσαλονικείς, όπως και τους εθελοντές, που ανταμείβονται σε είδος για την κοινωνική τους δράση.

Source : FreeSunday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου