Ελληνική Αγροτική Ανάπτυξη

Ελληνική Αγροτική Ανάπτυξη

Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2011

Κοινοτικά Στηριζόμενη Αγροτική Παραγωγή

To ΚOΣΑΠ είναι ένα συνδρομητικό πρόγραμμα όπου τα μέλη προκαταβάλουν τα χρήματά τους για τη σεζόν, ώστε να βοηθήσουν στην υποστήριξη της λειτουργίας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Συμμερίζονται τα ρίσκα και τα οφέλη της συγκομιδής με τους αγρότες, με αντάλλαγμα μια εβδομαδιαία διανομή φρέσκων και εντόπιων λαχανικών.
Τι περιλαμβάνει το μερίδιό του «καλαθιού» μου; Ένα μερίδιο περιλαμβάνει 7-10 διαφορετικές ποικιλίες λαχανικών την εβδομάδα και εποχιακά άνθη. Ενώ δεν έχετε τη δυνατότητα να διαλέξετε τα είδη και να επιλέξετε τις ποσότητες που θα παραλάβετε, σας παρέχεται σημαντική ποσότητα και ποικιλία με το πλεονέκτημα της «αφρόκρεμας» της συγκομιδής, συμπεριλαμβανομένων και σπάνιων ποικιλιών που δε θα βρείτε ποτέ στη λαϊκή της γειτονιάς σας. Δείτε τον κατάλογο των καλλιεργειών που αναπτύσσονται στο κάτω μέρος της σελίδας για να πάρετε μια ιδέα για το τι μπορεί να περιλαμβάνει το μερίδιό σας.

Πως θα διαφοροποιείται το περιεχόμενο στη διάρκεια της σεζόν; Το εβδομαδιαίο «καλάθι» αντικατοπτρίζει την εποχική καλλιέργεια και η ποικιλία των προϊόντων ποικίλλει καθώς η σεζόν προχωρά. Τα «καλάθια» την Άνοιξη περιέχουν πολύ μαρούλι, σπανάκι και άλλα πράσινα καθώς και σπαράγγια, βότανα, κρεμμυδάκια και πρώιμα γογγύλια, καρότα, και ραπανάκια. Στο τέλος του καλοκαιριού περιλαμβάνονται πολλές από τις καλλιέργειες καρποφορίας, όπως ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, κολοκύθια, και πεπόνια. Θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τα χορταρικά κατά τη διάρκεια όλης της σεζόν. Η πρώτη και η τελευταία εβδομάδα της σεζόν παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ρίσκο λόγω του ψυχρού καιρού και οι εβδομαδιαίες παραδόσεις μπορεί να είναι ελαφρύτερες. Ωστόσο, θα αποζημιωθείτε στην ακμή της καλλιεργητικής περιόδου με τη μεγάλη αφθονία και την ποικιλία.

Πόσα άτομα καλύπτει ένα «καλάθι» ;
Στόχος μας είναι να παρέχουμε όση ποσότητα αισθανόμαστε ότι μια μέση οικογένεια ή ένα ενθουσιώδη άτομο μπορεί να καταναλώσει. Εκτιμούμε ότι είναι αρκετό για 2-4 άτομα, αλλά, βεβαίως, ο καθένας τρέφεται διαφορετικά. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να μοιράσουν τα περιεχόμενα του «καλαθιού» τους, ανάλογα με τις ανάγκες τους, αλλά η ευθύνη για την εξεύρεση εταίρου και το μοίρασμα της παραγωγής θα είναι δική σας.
Ενδεικτική κοστολόγηση

Η σεζόν του ΚOΣΑΠ ξεκινά την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου και διαρκεί έως το τέλος Μαΐου.

ΣΧΕΔΙΟ Α: Το κόστος μιας μετοχής είναι 420 ευρώ για τη σεζόν (ή περίπου 15 ευρώ την εβδομάδα, για περίπου 28 εβδομάδες). Οι διαθέσιμες συμμετοχές για τη σεζόν του 2012 είναι 100.
ΣΧΕΔΙΟ Β: Το κόστος μιας μετοχής είναι 225 ευρώ για τη μισή σεζόν (ή περίπου 16 ευρώ την εβδομάδα, για περίπου 14 εβδομάδες). Οι διαθέσιμες συμμετοχές για τη σεζόν του 2012 είναι 100.
ΣXEΔΙΟ Γ: το κόστος μια μετοχής είναι 68 ευρώ το μήνα (ή 17 ευρώ την εβδομάδα για ένα μήνα).

Source : http://agronaftes.blogspot.com/p/csa.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου