1. Στρωμάτωση των σπόρων σε δισκάκια σποράς (ξύλινα ή φελιζόλ ) Μάρτιος .
Ο σπόρος πριν την σπορά πρέπει να απολυμανθεί για να μην μεταφέρει ασθένειες (βακτήρια ) στα έτοιμα φυτά : Εμβαπτίζουμε τους σπόρους σε νερό θερμοκρασίας 50 οC για 25 λεπτά (δοκιμάζουμε με το χέρι .να μην δέχεται το νερό το χέρι μας )
Διαδικασία
è Γεμίζω τα δισκάκια σποράς με απολυμασμένο εδαφικό μίγμα (τύρφη σπορείων ) .
è Ακολουθεί σπορά στα πεταχτά ή σε γραμμές . Προσοχή όχι πολύ πυκνή σπορά μπλέκονται οι ρίζες και δεν θα τραυματίσω τα νεαρά φυτά όταν θα χρειαστεί να τα βγάλω για μεταφύτευση σε κυπελάκια η σε γλαστράκια .
è Κοσκινίζω πάνω από το σπόρο λίγη ποσότητα μίγματος από το ίδιο εδάφος που χρησιμοποίησα για να γεμίσω τα δισκάκια .
è Πιέζω ελαφρά την επιφάνεια με ξύλο η χαρτόνι για ν έρθει σε επαφή ο σπόρος με το χώμα .
è Ακολουθεί πότισμα . Καλό είναι το πρώτο πότισμα να γίνει αφού έχω βάλει πάνω στο έδαφος εφημερίδα ή ύφασμα και μετά να ακολουθεί το πότισμα .
è η θερμοκρασία στρωμάτωσης να είναι 25 -27 C
Το πρώτο σημάδι της βλάστησης του σπόρου είναι η εμφάνιση στην επιφάνεια ενός κυρτού σαν αγκίστρι λεπτού βλαστού που είναι το υποκοτύλιο του φυτού το οποίο όταν έρθει σε επαφή με το φώς αναπτύσσεται προς τα άνω . Ένα ο σπόρος είναι καλά στερεωμένος στο υπόστρωμα ,το ριζίδιο σπρώχνει προς τα κάτω ,το υποκοτύλιο προς τα άνω και οι κοτυληδόνες ελευθερώνονται από το περίβλημα του σπόρου . Αυτό το στάδιο είναι το πιο ευαίσθητο στη νέα ζωή του φυτού που μόλις ξεκίνησε . Ευαίσθητο στο κρύο ,στην υγρασία και στους μύκητες .
Θα μιλήσουμε σε άλλο κείμενο για φυτοπροστασία .
Βασικά λάθη που κάνουμε στην στρωμάτωση των σπόρων :
1) Πυκνή σπορά :
2) Ρηχή σπορά : Μικρό βάθος και δεν μπορούν οι κοτυληδόνες να αποχωριστούν από το περίβλημα του σπόρου και έχουμε απώλειες .
Τα αποφεύγουμε με το σωστό βάθος σποράς και τη σωστή δομή του υποστρώματος .
2. Μεταφύτευση σε ατομικά γλαστράκια .
Από τα κιβώτια σποράς τα νεαρά φυτά μεταφυτεύουμε στο στάδιο των δύο κοτυληδόνων σε γλαστράκια ή κυπελάκια και εδώ θα παραμέινουν μεχρι την μεταφύτευση στην οριστική τους θέση τον Απρίλιο στον αγρό ή σε θερμοκήπιο .
Η μεταφύτευση γίνεται με το χέρι αφού προηγούμενως έχω ποτίσει τα φυτά 1-2 ημέρες πριν την μεταφύτευση .
Το φυτό μεταφέρεται στο γλαστράκι με όσο το δυνατόν περισσότερο από το ριζικό του σύστημα σε τρύπα που έχουμε ανοίξει κρατώντας το από το κοτυληδονόφυλλο και όχι από τον τρυφερό και εύθραυστο βλαστό .
Μετά την τοποθέτηση του νεαρού φυτού ακολουθεί ελαφρά πίεση του υποστρώματος για να έρθουν σε επαφή ρίζα και υπόστρωμα και ακολουθεί πότισμα
è Η θερμοκρασία στρωμάτωσης να είναι 25 -27 C
è Όταν Μετά το φύτρωμα τα νεαρά φυτάρια εκτίθενται στο σπορείο σε θερμοκρασία ημέρας 18-23 και νύχτας 14-16 .
è Όταν τα φυτά αναπτύξουν πλήρως τα κοτυληδονόφυλλα και εμφανίσουν το πρώτο πραγματικό φύλλο ,είτε έχουν μεταφυτευθεί στα ατομικά γλαστράκια είτε όχι τότε τα υποβάλουμε για 10-20 ημέρες σε χαμηλή θερμοκρασία αέρος εδάφους 10-13 τόσο την ημέρ α ΄τοσο και την νύκτα για σκληραγώγηση . Δεκα ημερες είναι καλές όταν επικρατούν ηλιολουστες συνθήκες και 20 όταν επικρατούν συννεφιασμένες ημέρες .
è Η ψυχρή μεταχείριση διαρκεί τόσο χρόνο όσο χρειάζεται το φυτό να αναπτύξει τα πρώτα πραγματικά του φύλλα
è Μετά την ψυχρή μεταχείριση οι συνθήκες στο σπορείο επανέρχονται στους 18-23 την ημερα και 14-16 την νύχτα μέχρι την μεταφύτευση
Τι κερδίζουμε με την ψυχρή μεταχείριση των φυτών στο σπορείο ;
è Τα φυτά αναπτύσσουν μεγάλες κοτυληδόνες και χονδρούς βλαστούς
è Εμφανίζονται λιγότερα φύλλα πριν την πρώτη ταξιανθία
è Μέχρι και διπλάσιος αριθμός ανθέων στην πρώτη ταξιανθία και περισσότερο διακλαδισμένη
è Αύξηση αριθμού ανθέων στη δεύτερη ταξιανθία και στις μετέπειτα ταξιανθίες
è Πρώιμη και ολική παραγωγή των φυτών .Καρποφορία μέχρι και την 8η ταξιανθία
Μπορείτε να ξεκινήσετε από τώρα τα δικά σας δισκάκια σποράς .
Επιλέξτε μια ζεστή γωνιά στο σπίτι και ξεκινήστε .
Γνωρίστε τους σπόρους τομάτας υβρίδια ή τοπικές ποικιλίες και επιλέξτε .
Από τα υβρίδια δεν μπορείτε να ξαναπάρετε σπόρους για την επόμενη χρονιά
Από τις τοπικές ποικιλίες θα ξαναμιλήσουμε όταν χρειαστεί πως παίρνουμε το σπόρο και πως τον διατηρούμε στη δική μας τράπεζα σπόρων .
Source:http://agroselliniko.blogspot.gr/p/blog-page_06.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου