Ελληνική Αγροτική Ανάπτυξη

Ελληνική Αγροτική Ανάπτυξη

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Γενόσημα και η νέα εποχή στον κλάδο της υγείας

Σε νέα εποχή εισέρχεται πλέον ο κλάδος της υγείας, με την εισαγωγή, αλλά και τη χρήση γενοσήμων, με απώτερο στόχο τη δραστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Παρά τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει για το κατά πόσο τα φαρμακευτικά αντίγραφα είναι επιβλαβή για την υγεία μας ή όχι, η κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει την άμεση εισαγωγή τους από χώρες, όπως Ινδία.

'Ετσι, σε σύντομο χρονικό διάστημα, δημοφιλή και οικονομικά φάρμακα θα εξοστρακίζονται από τα συνταγολόγια των ασφαλισμένων, ενώ θα συνταγογραφείται μόνο η δραστική ουσία και όχι η εμπορική ονομασία. Άλλωστε και σε πρόσφατη έρευνα, ένα μεγάλο ποσοστό γιατρών δηλώνει υπέρ της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Τα Νέα", οι δέκα πρώτες δραστικές ουσίες έχουν κλειδώσει από την αρμόδια επιτροπή υπό τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Γιάννη Τούντα.
Στη λίστα περιλαμβάνονται διαδεδομένες αντιβιώσεις, φάρμακα για τη γαστροπροστασία, αντιισταμινικά και αντιμυκητιασικά.

Για παράδειγμα, το φάρμακο για το στομάχι με την εμπορική ονομασία Losec περιέχει τη δραστική ουσία ομεπραζόλη. Μέσα στο επόμενο διάστημα οι γιατροί, αντί να γράφουν την ονομασία του φαρμάκου, θα γράφουν μόνο τη δραστική ουσία και ο φαρμακοποιός θα οφείλει να δώσει στον ασφαλισμένο ένα ουσιωδώς όμοιο φάρμακο (γενόσημο).

Να σημειωθεί ότι στη Γερμανία μόλις το 20% των συνταγολογιών αφορά πρωτότυπα φάρμακα. Το ποσοστό αυτό καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες των χρονίως πασχόντων και βαριά ασθενών, λαμβάνοντας υπόψη τους δείκτες νοσηρότητας.

Στόχος είναι να επιτευχθεί ο αντίστοιχος εξορθολογισμός και στη χώρα μας. Υπενθυμίζεται ότι η κατανάλωση των αντιγράφων φαρμάκων στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 18%, ωστόσο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος έχει δηλώσει ότι η καθολική εφαρμογή του μέτρου θα γίνει μόνο στην περίπτωση που καταγραφεί υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Σε ποια φάρμακα θα πούμε "αντίο":

* Ομεπραζόλη (π.χ. Losec)
* Κλαριθρομυκίνη (Klaricid)
* Φλουκοναζόλη (Fungustatin)
* Κεφουροξίμη (Zinadol)
* Λανσοπραζόλη (Laprazol)
* Κεφπροζίλη (Procef)
* Αζιθρομυκίνη (Zithromax)
* Κετιριζίνη (Zyrtec)
* Σιπροφλοξασίνη (CIproxin)
* Μελοξικάμη (Movatec)

Source : news247.gr

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Το ζευγάρωμα αντίδοτο στην κατάθλιψη

Οι άνθρωποι που ζουν μόνοι, όπως αποδεικνύει μία νέα ιατρική έρευνα, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο έως 80% σε σχέση με τα ζευγάρια, να πάθουν κατάθλιψη. Επιπλέον, οι μοναχικοί άνθρωποι στατιστικώς καταναλώνουν κατά 80% περισσότερα αντικαταθλιπτικά φάρμακα σε σχέση με εκείνους που έχουν οικογένεια ή έστω έναν σύντροφο.

Οι ερευνητές του Φινλανδικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Υγείας, με επικεφαλής τη Λάουρα Πούλκι-Ράμπακ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό BioMed Central, σύμφωνα με το BBC, ερεύνησαν τη χρήση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων σε 3.500 άτομα με μέση ηλικία 45 ετών και συμπέραναν ότι η μοναξιά φέρνει κατάθλιψη, είτε λόγω των πιο άσχημων συνθηκών στέγασης (αφορά κυρίως τις γυναίκες), είτε λόγω έλλειψης κοινωνικής υποστήριξης (ιδίως για τους άνδρες), είτε άλλων αιτίων.

Οι επιστήμονες επισήμαναν ότι τα νοικοκυριά του ενός ατόμου έχουν αυξηθεί σημαντικά στις δυτικές χώρες κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, με συνέπεια σε αρκετές χώρες, όπως στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, περίπου ο ένας στους τρεις ανθρώπους να ζει πια μόνος.

Οι Φινλανδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ζουν μόνοι τους, αγόρασαν 80% περισσότερα αντικαταθλιπτικά φάρμακα στη διάρκεια της δεκαετίας που κράτησε η μελέτη, σε σχέση με όσους ζούσαν με οικογένεια.

Μάλιστα οι επιστήμονες εκτίμησαν ότι ο πραγματικός κίνδυνος για την ψυχική υγεία των μοναχικών ατόμων μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερος στην πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ζωή σε μία οικογένεια και γενικότερα μαζί με άλλους ανθρώπους προσφέρει συνήθως συναισθηματική υποστήριξη και αίσθημα κοινωνικής ένταξης, καθώς και άλλα ψυχικά οφέλη που μειώνουν τους παράγοντες
κινδύνου για την υγεία.

Η έρευνα επισημαίνει την ανάγκη οι μοναχικοί άνθρωποι να βρουν διεξόδους προκειμένου να μιλήσουν για τα προβλήματά τους, αντί να εξαρτιούνται από τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα
Source : TA NEA

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Θερμοκήπια με νερό απο την θάλασσα

Tης ΘΑΛΕΙΑΣ ΚΑΡΤΑΛΗ


Οταν στα μέσα της δεκαετίας του '80 βρέθηκε να παρατηρεί τη βροχή μέσα από το τζάμι ενός λεωφορείου στο Μαρόκο, στη διάρκεια του ταξιδιού του μέλιτος, ο Τσάρλι Πάτον δύσκολα φανταζόταν ότι μερικές δεκαετίες μετά η ιδέα που πέρασε στιγμιαία από το μυαλό του θα είχε μετατραπεί σε ένα ολόκληρο σχέδιο, το οποίο μέσα στο 2012 φιλοδοξεί να «πρασινίσει» μια ολόκληρη περιοχή ερήμου κοντά στην Ακαμπα της Ιορδανίας, δημιουργώντας μια όαση εκεί που μέχρι πρότινος δεν φύτρωνε ούτε αγκάθι.

Κοιτώντας τη βροχή
Κι όμως, μια απλή παρατήρηση της φύσης πριν από 30 χρόνια ήταν εκείνη που οδήγησε τον Βρετανό ερευνητή, επικεφαλής σήμερα του Seawater greenhouse project και μέλος της ομάδος του Sahara Forest Project, στην πολύ απλή σκέψη της παραγωγής γλυκού νερού με την ίδια ακριβώς διαδικασία και τη βοήθεια απλών τεχνητών μέσων. «Κοιτάζοντας μέσα από το τζάμι του λεωφορείου στο Μαρόκο τις σταγόνες της βροχής να κυλούν, άρχισα να σκέφτομαι γιατί να μην μπορεί κανείς να παράγει γλυκό νερό από τη θάλασσα χρησιμοποιώντας τη θερμότητα, ειδικά σε χώρες με υψηλές θερμοκρασίες και μεγάλη ηλιοφάνεια, δίνοντας έτσι μια λύση στη μεγάλη έλλειψη νερού που υπάρχει εκεί, αποφεύγοντας την υψηλού κόστους σε χρήματα και ενέργεια τεχνολογία της αφαλάτωσης;

Ετσι κάπως γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας των θαλάσσιων θερμοκηπίων, την οποία ο Πάτον σε συνεργασία με τον μηχανικό και φυσικό Φίλιπ Ντέιβις και τον καθηγητή Φυτολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι, Φιλ Χάρις, έθεσε σε εφαρμογή, κατασκευάζοντας το 1995 το πρώτο θαλάσσιο θερμοκήπιο στην Τενερίφη, το οποίο παρήγαγε εξαιρετικούς, όπως λέει ο ίδιος, καρπούς. Ο τρόπος που λειτουργεί το θερμοκήπιο είναι εξαιρετικά απλός και στηρίζεται στη φυσική διαδικασία εξάτμισης του θαλάσσιου νερού. Με τη βοήθεια του θαλάσσιου νερού ο καυτός αέρας της ερήμου ψύχεται και στη συνέχεια υγροποιείται, δημιουργώντας εντός του θερμοκηπίου ένα δροσερό και υγρό περιβάλλον, κατάλληλο για τις αγροτικές καλλιέργειες. Παράλληλα, ο ζεστός αέρας, περνώντας μέσα από ειδικούς σωλήνες συναντάται με το θαλάσσιο νερό, το οποίο εξατμίζεται και επιστρέφει ως πόσιμο. Η παραγόμενη ποσότητα γλυκού νερού αρκεί για να χρησιμοποιηθεί και εκτός θερμοκηπίου, δημιουργώντας ένα μικροκλίμα, το οποίο επιτρέπει την καλλιέργεια και των γύρω εδαφών. Μετά την επιτυχία του θαλασσίου θερμοκηπίου στην Τενερίφη, η εταιρεία του Πάτον προχώρησε στην υλοποίηση αντίστοιχων πιλοτικών προγραμμάτων στο Αμπου Ντάμπι και στο Ομάν, ενώ το 2009 υπέγραψε το πρώτο της εμπορικό συμβόλαιο για την κατασκευή ενός θερμοκηπίου 2.000 τ.μ. στο Πορτ Αγκούστα της Αυστραλίας, το οποίο, δύο χρόνια μετά, παρήγαγε τις πρώτες ντομάτες του.

Ο ίδιος ο Πάτον θεωρεί πως η χρήση της τεχνολογίας των θερμοκηπίων με θαλάσσιο νερό αποτελεί μια απάντηση στην τεράστια οικολογική καταστροφή που προκαλούν θερμοκήπια όπως αυτά που έχουν κατασκευαστεί στη νότια Ισπανία τα τελευταία 20 χρόνια και τα οποία έχουν εξαντλήσει όλους τους υδάτινους πόρους της περιοχής, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος της χώρας να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ξηρασίας. Αν αντί για την παραδοσιακή τεχνολογία, τα θερμοκήπια αυτά χρησιμοποιούσαν θαλάσσιο νερό, η χρήση τους θα ήταν απολύτως βιώσιμη για τις περιοχές αυτές που σήμερα κινδυνεύουν από την ξηρασία, υποστηρίζει.

Ο συνδυασμός της τεχνολογίας αυτής με τη χρήση ηλιακής ενέργειας παραγόμενης από κάτοπτρα γέννησε το Sahara Forest Project το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει, και το πρώτο στάδιό του αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2012, στην Ακαμπα της Ιορδανίας, με τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης της Νορβηγίας. Τον Ιούνιο του 2010, το πρότζεκτ παρουσιάστηκε στον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Οσλο, ο οποίος προσκάλεσε στη συνέχεια την ομάδα του SFP να επισκεφθεί τη χώρα του προκειμένου να συμφωνήσουν στην υλοποίηση του προγράμματος που θα οδηγήσει τελικά στο «πρασίνισμα» της ερήμου, με την παραγωγή κηπευτικών προϊόντων αλλά και καρπών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βιοκαύσιμα.

Οπως εξηγούν οι ειδικοί, αντίθετα με τα φωτοβολταϊκά συστήματα, τα οποία μετατρέπουν το ηλιακό φώς σε ηλεκτρική ενέργεια, τα κάτοπτρα που χρησιμοποιούνται εδώ συγκεντρώνουν το ηλιακό φώς σε σωλήνες γεμάτους υγρό, το οποίο βράζει και στη συνέχεια θέτει σε λειτουργία μια γεννήτρια που παράγει ηλεκτρική ενέργεια, η οποία χρησιμοποιείται από το θερμοκήπιο, το οποίο με τη σειρά του παρέχει στο σύστημα αυτό το νερό που απαιτείται για τη λειτουργία του.

Πρασίνισμα της ερήμου
Θα μπορούσε άραγε η τεχνολογία αυτή να αλλάξει το πρόσωπο του πλανήτη, πρασινίζοντας περιοχές που μέχρι σήμερα ήταν τελείως άγονες; Σύμφωνα με τον Πάτον, θεωρητικά τουλάχιστον, η Σαχάρα θα μπορούσε να γίνει και πάλι πράσινη, όπως ήταν και πριν από 6.000 χρόνια. Για τον ίδιο πάντως, το να πείσει τους κατοίκους και τις κυβερνήσεις των χωρών της Βόρειας Αφρικής για παράδειγμα ότι η καλλιέργεια κηπευτικών είναι δυνατή ακόμη και στην έρημο, είναι πραγματικά μια μεγάλη πρόκληση.

www.kathimerini.gr

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Δίκτυα ανταλλαγής προϊόντων σε όλη την Ελλάδα

Ο Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός (ΚΚΣ), για την ακρίβεια το πρώτο κοινωνικό συνεταιριστικό σούπερ - μάρκετ, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, δημιουργείται από την Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο) και αφορά την προώθηση προϊόντων που παράγονται από αγροτικούς συνεταιρισμούς και μικρές παραγωγικές μονάδες, που θέλουν να βάλουν τα προϊόντα τους στα ράφια του κοινωνικού - συνεταιριστικού SuperMκαταarket. Τα προϊόντα αυτά, θα έχουν υψηλή ποιότητα και χαμηλά επίπεδα τιμών, και η διακίνησή τους στην αγορά θα γίνεται στα πρότυπα του λεγόμενου «κινήματος της πατάτας», αφού δεν θα μεσολαβούν χονδρέμποροι και μεσάζοντες, ανάμεσα στους παραγωγούς και τους καταναλωτές.

Στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, παρουσίασε και επίσημα την ίδρυση του ΚΚΣ ο οποίος αριθμεί, μέχρι στιγμής, περισσότερα από 100 εγγεγραμμένα μέλη, ενώ όπως είπε ο εκπρόσωπος της κίνησης, Κώστας Νικολάου, στις σημερινές συνθήκες οι πρωτοβουλίες κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, που διαρκώς πολλαπλασιάζονται, αποτελούν ελπίδα υγιούς απάντησης στην κρίση μέσα από την κινητοποίηση και την αυτοοργάνωση των πολιτών.

Μέλος του κοινωνικού - συνεταιριστικού σούπερ - μάρκετ, μπορεί να γίνει κάθε ενδιαφερόμενος, με την προϋπόθεση ότι θα αποκτήσει μια μερίδα, αντί του ποσού των 150 ευρώ, ενώ ο ανώτατος αριθμός μερίδων που μπορεί να έχει ένα μέλος είναι 100.

Στο μεταξύ, στη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε στους συγκεντρωθέντες και η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Δικτύου Ανταλλαγών Θεσσαλονίκης (ΔΑΘ), στα πρότυπα αυτών που λειτουργούν ήδη στο Βόλο, στην Πάτρα, στην Αλεξανδρούπολη, στο Δήμο Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης και σε άλλες πόλεις της χώρας. Όπως είπε στο ΑΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του δικτύου, Ξενοφών Ζήσης, οι πολίτες μέσω του ΔΑΘ θα μπορούν να ανταλλάσσουν μεταξύ τους υπηρεσίες και αγαθά χωρίς την παρεμβολή του επίσημου νομίσματος (ευρώ) ή με ένα μόνον μέρος της αξίας του αγαθού ή υπηρεσίας που αντιστοιχεί στη φορολογική υποχρέωση να καταβάλλεται σε ευρώ. «Με τον τρόπο αυτό, άνθρωποι που έχουν ικανότητες παροχής υπηρεσιών ή παραγωγής αγαθών αλλά δεν έχουν στην κατοχή τους χρήματα, μπορούν πλέον να ικανοποιούν τις βασικές βιοτικές τους ανάγκες», είπε ο κ. Ζήσης.

Παρόμοια δίκτυα ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών λειτουργούν εδώ και δεκαετίες σε πολλές χώρες του εξωτερικού, ενώ, όπως είπε ο κ. Ζήσης, την περίοδο της οικονομικής κρίσης, που είχε ξεσπάσει στην Αργεντινή, το αντίστοιχο δίκτυο που λειτουργούσε την περίοδο εκείνη στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, αριθμούσε περισσότερα από 7 εκατομμύρια μέλη.

Source : agelioforos

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Προτιμάτε τα ελληνικά προϊόντα ;

Προτιμάτε τα ελληνικά ή τα εισαγόμενα προϊόντα; Πάνω από το 90% των ερωτηθέντων απαντούν «τα ελληνικά». Μάλιστα περισσότεροι από τους μισούς φθάνουν στο σημείο να δηλώνουν στις σχετικές έρευνες πως τα ελληνικά προϊόντα όχι μόνο είναι καλύτερα αλλά και περισσότερο ασφαλή. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, εισάγουμε 10.000 τόνους νωπών τροφίμων.

Πορτοκάλια, λεμόνια, μήλα, πατάτες, αλλά και κρέας μοσχαρίσιο, χοιρινό και αρνιά και κατσίκια, έως και εκατοντάδες τόνοι ψαριών εισάγονται στην Ελλάδα από κάθε χώρα του κόσμου. Έως και «γερμανικό» ελαιόλαδο έφτασε στη χώρα πέρυσι. Βέβαια, η εισαγωγή ελαιολάδου είναι μια καθ’ όλα νόμιμη πράξη, αλλά το αξιοπερίεργο είναι ότι κανένας δεν γνώριζε πού ακριβώς αυτό κατέληξε.

Ενδεικτικά το 2011 εισαγάγαμε 5.650 τόνους πορτοκάλια (αξία 3 εκατ. ευρώ), 29.485 τόνους λεμόνια (19 εκατ. ευρώ), 22.704 τόνους μήλα (18 εκατ. ευρώ) και 174.352 τόνους πατάτες (77 εκατ. ευρώ). Ακόμη, δώσαμε 382 εκατ. ευρώ για να εισαγάγουμε μοσχαρίσιο κρέας, 354 εκατ. ευρώ για να εισαγάγουμε χοιρινό κρέας, ενώ για αρνιά και κατσίκια πληρώσαμε 39 εκατ. ευρώ. Εντυπωσιακά υψηλά και τα έξοδα για εισαγωγή ψαριών, 348 εκατ. ευρώ το 2011.

Ειδικά όσον αφορά τα κρέατα και τα ψάρια, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», οι τεράστιες ποσότητες εισαγόμενων προϊόντων βαπτίζονται ελληνικά έτσι ώστε να προτιμώνται από τους καταναλωτές. Και ενώ οι τιμές που πουλούν οι παραγωγοί είναι χαμηλές, οι καταναλωτές αγοράζουν τα προϊόντα ακριβά, σε διπλάσια ή τριπλάσια τιμή.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Το " Κίνημα της Πατάτας" δείχνει τον δρόμο

Τέσσερις ώρες χρειάστηκαν τα μέλη της Ομάδας Εθελοντικής Δράσης του Νομού Πιερίας για να διανείμουν 24 τόνους πατάτες Νευροκοπίου σε 533 οικογένειες του νομού στην τιμή των 25 λεπτών το κιλό. Η πρώτη σύμπραξη παραγωγών και ενεργών πολιτών συγκίνησε το πανελλήνιο, θέτοντας σε νέα βάση τη διαμόρφωση των τιμών στο ράφι.
Η συμβολική διαμαρτυρία των πατατοπαραγωγών από το Νευροκόπι της Δράμας στις αρχές Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της κλαδικής έκθεσης «Agrotica 2012», έλαβε μια απρόσμενη εξέλιξη. Οι παραγωγοί διένειμαν στο κοινό της συμπρωτεύουσας δωρεάν το προϊόν τους, θυμίζοντας στην επίσημη πολιτεία τα προβλήματα του κλάδου. Αντί της πολιτείας, ανταποκρίθηκαν ενεργοί πολίτες από την Κατερίνη, με θαυμαστά ωστόσο αποτελέσματα.
Την απόσταση Κατερίνης-Νευροκοπίου εκμηδένισε το διαδίκτυο, καθώς οι παραγωγοί αποδέχτηκαν την πρόταση της Ομάδας Εθελοντικής Δράσης του Νομού Πιερίας να διαθέσουν μέσω της ιστοσελίδας www.otoposmou.gr τη σοδειά τους έναντι 25 λεπτών το κιλό. Ενεργοί πολίτες και παραγωγοί έδωσαν τα χέρια, ενώ οι εθελοντές της Κατερίνης, έμπειροι και αποτελεσματικοί, ανέλαβαν δράση. Στη διάρκεια των επόμενων ημερών ανάρτησαν στην ιστοσελίδα τους την πρωτοβουλία «2,5 ευρώ το δεκάκιλο», αδειάζοντας τις αποθήκες στο Νευροκόπι. Μια αλυσίδα ενεργών πολιτών στήθηκε στο χώρο στάθμευσης του Δικαστικού Μεγάρου Κατερίνης το περασμένο Σάββατο, όπου κατέφθασαν περιχαρείς οι παραγωγοί με τα προϊόντα τους.

Χωρίς μεσάζοντες
Επί τέσσερις ώρες εθελοντές πρόσφεραν στο περίπτερο ενημέρωσης και στον έλεγχο των παραγγελιών, ρύθμιζαν την κυκλοφορία, μετέφεραν τις συσκευασίες, βοηθούσαν τους ηλικιωμένους καταναλωτές και καθάριζαν τους χώρους. «Ο παραγωγός πληρώθηκε cash και έφυγε από την Κατερίνη έχοντας στην τσέπη του ζεστό χρήμα, αντί της άχαρης εξάμηνης επιταγής του μεσάζοντα, και βεβαίως μια νέα παραγγελία για την επόμενη εβδομάδα» περιγράφουν τα μέλη της Ομάδας Εθελοντικής Δράσης του Νομού Πιερίας.
Τις επόμενες μέρες οι απαιτήσεις των καταναλωτών της Κατερίνης πολλαπλασιάστηκαν, καθώς μόνο 1.110 οικογένειες στο νομό παρήγγειλαν μέσα σε 20 ώρες 75 επιπλέον τόνους πατάτες, που θα διανεμηθούν σήμερα (Σάββατο) στην ίδια τιμή. Σε ειδική ψηφιακή φόρμα παραγγελίας καταγράφονται το ονοματεπώνυμο, η ώρα της παραγγελίας, η ποσότητα και στοιχεία επικοινωνίας των πολιτών. Οι καταναλωτές λαμβάνουν στο κινητό τους τηλέφωνο μήνυμα όπου αναγράφεται η ώρα και το ακριβές σημείο παραλαβής. Δέκα ομάδες των 100 ατόμων παραλαμβάνουν τις παραγγελίες με απόσταση μισής ώρας, αποφεύγοντας το συνωστισμό.

Ηλεκτρονικές παραγγελίες
Η διαδικασία παραλαβής θυμίζει εγγραφή σε επιστημονικό συνέδριο, περιγράφει στην «F.S.» ο Ηλίας Τσολακίδης, ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Εθελοντικής Δράσης του Νομού Πιερίας, καθώς με τρεις φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σε λιγότερο από 5 λεπτά κάθε καταναλωτής προσέρχεται επιβεβαιώνοντας την εγγραφή του στο ηλεκτρονικό σύστημα παραγγελίας, λαμβάνει λιανική απόδειξη και με το απόκομμα κατευθύνεται σε ένα από τα τρία φορτηγά για να παραλάβει τις πατάτες. Στην αλυσίδα των εθελοντών προστίθενται καθημερινά νέες ειδικότητες. Ένας σκηνοθέτης από την Αθήνα θα καταγράψει αμισθί τη διαδικασία, ώστε ένα ντοκιμαντέρ να εξοικειώνει στο εγγύς μέλλον Έλληνες και Ευρωπαίους καταναλωτές με ανάλογες πρακτικές.
Με το σύνθημα «Βuy like a Greek» και το οπτικοακουστικό υλικό ανά χείρας, οι εθελοντές της Κατερίνης θα προσφέρουν την τεχνογνωσία τους στους Ισπανούς, τους Πορτογάλους και τους λοιπούς «μνημονιακούς» λαούς της Ευρώπης, καλώντας τους να αντιγράψουν το παράδειγμά τους.

Προσεχώς, λάδι
Συγκινημένοι οι πατατοπαραγωγοί από το ακριτικό Νευροκόπι θα προσφέρουν δωρεάν 2 τόνους πατάτες στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Ομάδας Εθελοντικής Δράσης του Νομού Πιερίας, ενώ τη σκυτάλη θα πάρουν τα μέλη της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας, έχοντας ήδη συγκεντρώσει παραγγελίες για 24 τόνους ελληνικής πατάτας. Την ίδια ώρα άοκνοι οι εθελοντές ετοιμάζουν πυρετωδώς τις επόμενες δράσεις τους. «Αναρτήσαμε στο διαδίκτυο ένα ερωτηματολόγιο για το επόμενο προϊόν» εξηγεί ο κ. Τσολακίδης, προκειμένου οι καταναλωτές να επιλέξουν μαζικά το προϊόν της προτίμησής τους, κατευθύνοντας την ομάδα. Καθώς το 54% των συμμετεχόντων ζητά ελαιόλαδο, «το επόμενο προϊόν θα είναι το λάδι και μάλλον θα το ψάξουμε στην Πελοπόννησο ή την Κρήτη».
Εκτός των ενθουσιασμένων καταναλωτών, δεκάδες παραγωγοί απ’ όλη την Ελλάδα αποστέλλουν προσφορές και πιστοποιητικά ποιότητας των προϊόντων τους προς την ομάδα, ζητώντας την ευκαιρία να διαθέσουν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας όλη τους την παραγωγή. «Χρειάζονται και οι μεσάζοντες» επισημαίνει ο κ. Τσολακίδης και στηλιτεύει την αισχροκέρδεια, καθώς αναδεικνύονται τα πραγματικά περιθώρια κέρδους των αλυσίδων διάθεσης τροφίμων. Αδιάψευστοι μάρτυρες για τους εθελοντές της Κατερίνης οι αριθμοί, εφόσον οι πατάτες στην πόλη τους κόστιζαν 70 λεπτά το κιλό πριν από τη δράση, 39 λεπτά το κιλό την ημέρα της ανακοίνωσης της πρωτοβουλίας και 34 λεπτά το κιλό την επομένη της πρώτης διανομής στις ίδιες αλυσίδες τροφίμων. Κοντά στη σύναψη συμφωνίας βρίσκονται τα μέλη της Ομάδας Εθελοντικής Δράσης του Νομού Πιερίας και με τους ορυζοπαραγωγούς από τη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να διαθέσουν την παραγωγή τους προς 75 λεπτά το κιλό στο ψηφιακό καταναλωτικό κίνημα, όταν το κόστος λιανικής πώλησης στα ράφια των αλυσίδων τροφίμων υπερβαίνει τα 3 ευρώ το κιλό.

Η επανάσταση της επαρχίας
Αδύναμοι να παρακολουθήσουν τον εγχώριο ανταγωνισμό, τις δυνατότητες της τεχνολογίας και τη διάθεση ενεργών πολιτών σε όλη τη χώρα αξιοποιούν αγροτικοί συνεταιρισμοί και μικροί παραγωγοί, προκειμένου τα ελληνικά προϊόντα να φτάνουν εγκαίρως και σε προσιτές τιμές στα αστικά κέντρα. Πελάτες μέσω της ιστοσελίδας www.prespabeans.gr σε όλη την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο έχουν αποκτήσει τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φασολοπαραγώγων «Πελεκνος». «Αυτή η ιστορία, το να μπορεί ο καταναλωτής μέσω του διαδικτύου να παραγγέλνει φασόλια Πρεσπών, έχει ξεκινήσει από το 2004» εξηγεί στην «F.S.» ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Νίκος Στεργίου. Η ηλεκτρονική πώληση εξασφαλίζει στους καταναλωτές μειωμένη τιμή κατά 50%. Οκτώ με εννιά ευρώ το κιλό κοστίζουν τα φασόλια Πρεσπών στα καταστήματα τροφίμων, ενώ με 4 ευρώ το κιλό το ίδιο προϊόν παραδίδεται κατ’ οίκον εντός 2 ημερών. Στη Μελενίκου 29, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, προϊόντα εγχώριων συνεταιρισμών και μικρών παραγωγών φιλοξενεί η Συνεταιριστική Παράκαμψη Μεσαζόντων (www.synparmes.gr). Ο αστικός προμηθευτικός συνεταιρισμός ΣΠΑΜΕ γεννήθηκε πριν από 2 χρόνια στο Βορρά και βασίζεται στις δυνάμεις εθελοντών, που διατηρούν ανοιχτό σε βάρδιες πρατήριο ειδών πρώτης ανάγκης, εισπράττοντας μόνο το 10% της τιμής για τα πάγια έξοδα του χώρου. Είδη διατροφής από τον Μανταμάδο της Λέσβου μέχρι τα Χανιά και την Κέρκυρα περιμένουν σε αφθονία τους Θεσσαλονικείς, όπως και τους εθελοντές, που ανταμείβονται σε είδος για την κοινωνική τους δράση.

Source : FreeSunday.gr